„Bucurestiul face pasi INAPOI”. Prostiile Gabrielei Firea au ajuns in presa internationala

0 58

Decizia primarului general Gabriela Firea de a anula evenimentul stradal Via Sport de pe bulevardul Kiseleff si ca acest bulevard sa fie din nou circulat de masini, in weekend, a ajuns subiect pentru jurnalistii de la The Guardian, britanicii intrebandu-se daca Bucurestiul nu face cumva pasi inapoi prin redarea strazilor catre autoturisme, in timp ce marie orase ale lumii incearca sa fie tot mai pritenoase cu pietonii.

„Primaria pare ca inoata impotriva curentului”, scrie cotidianul britanic, dand ca exemple initiativele de inchidere a traficului rutier din alte orase: Paris, Mumbai, Sao Paulo. Dupa ViaSport, si alte astfel de initiative, precum Street Delivery, ar putea disparea, scrie Guardian. Organizatorii evenimentului de pe Kiseleff sustin ca li s-au oferit spatii alternative inacceptabile: un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidentiale sau de metrou, si intrarea intr-un parc. Ei spun ca traficul nu s-a imbunatatit semnificativ si ca „e ca si cum primaria ar spune ca traficul e mai important decat aerul curat in week-end”.

O portiune de 750 de metri din Soseaua Kiseleff era inchisa pentru autoturisme de vineri, ora 22:00, pana duminica, ora 14:00, pentru ca bucurestenii sa vina acolo si sa practice diverse sporturi.

Totusi, intr-o sambata dimineata de la finalul lui iulie, dupa ce Primaria Capitalei a interzis manifestarile sportive, in loc de sute de copii si tineri jucandu-se, pe Kiseleff puteau fi „admirate” cateva masini in trecere, nu prea multe, vreo 20 si ceva pe minut.

Asta pentru ca, in urma cu cateva zile, organizatorii primisera o notificare de la primarie in care li se cerea sa opreasca manifestarile, pentru ca urmeaza sa se faca „lucrari edilitare” pe Kiseleff si mai multe bulevarde, care vor dura cateva luni.

Anterior, Firea s-a aratat deranjata ca manifestari sportive de genul acesta blocheaza traficul in Bucuresti, spunand ca inclusiv concertele din Piata Constitutiei vor fi in mare parte organizate in alte locuri. Ea a fost intens criticata pentru demersurile sale, despre care unii spun ca pun in pericol viata culturala si sportiva a orasului.

In ultimii ani a fost o explozie de evenimente si festivaluri stradale in Bucuresti, ceea ce a adus un suflu nou orasului. „Este un oras vibrant, un oras care munceste. Este activ, nu mai e adormit. Cultura face parte din asta”, a spus si Raluca Ciuta, managerul proiectului prin care Bucurestiul isi propune sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021 si director de programe culturale la ARCUB, mai scrie Guardian.

Totusi, intr-o perioada in care multe orase din toata lumea incearca sa incurajeze festivalurile stradale si activitatile in aer liber, Primaria Municipiului Bucuresti pare sa mearga impotriva curentului.

De exemplu, primarul Parisului Anne Hidalgo a decis ca Champs Elysees sa fie inchis traficului auto in prima duminica din fiecare luna, pentru ca pietonii sa se poata bucura pe deplin de celebrul bulevard.

Si alte orase, de la Mumbai pana la Sao Paulo, si-au deschis strazile in weekend-uri activitatilor pietonale, ca sa-i incurajeze pe oameni sa iasa din case, sa se plimbe si sa se distreze. Intre timp, alte metropole iau masuri si mai drastice pentru a limita circulatia masinilor in zonele centrale.

„Daca este ceva permanent, cred ca e un pas inapoi pentru Bucuresti”, a aratat Ciprian Salceanu, un tanar programator care mergea pe Kiseleff cel putin o data pe luna ca sa joace tenis de masa si baschet cu prietenii sai.

Vorbind despre decizia sa de a interzice manifestarile sportive pe Kiseleff, Firea spunea intr-un interviu din 26 iulie ca nu ia lectii de la o companie care „se incapataneaza sa tina cinci persoane” pe acest bulevard „blocand sute de mii de oameni” in masini. Cei de la The Guardian au mentionat ca Firea nu a raspuns invitatiei de a le acorda un interviu.

Ulterior, pe 28 iulie, circa 70 de persoane s-au adunat in fara Primariei Capitalei si au jucat tot felul de jocuri, in semn de protest fata de decizia de a interzice Via Sport.

Jurnalistii britanici noteaza ca au circulat pe retelele sociale zvonuri cum ca Firea a interzis sportul pe Kiseleff si pentru ca sediul PSD este in zona, iar social-democratii trebuie sa stea in trafic in weekend-uri.

Recomandari