Bruxelles-ul avertizeaza dur puterea de la Bucuresti: „Daca si Senatul avizeaza, se vor suspenda automat platile pentru toate programele”

0 64

Avertisment dur din partea oficialilor europeni dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, marti, mai multe modificari la legea de functionare a Curtii de Conturi. Noile reglementari duc la desfiintarea independentei Curtii de Conturi, faot considerat inacceptabil de Burxelles.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru g4media.ro ca  Romania risca suspendarea tuturor platilor facute de UE in proiectele europene din cauza unor modificari aduse la legea Curtii de Conturi. Potrivit acestora, expertii europeni sunt ingrjorati de modificarile operate in Parlament la legea Curtii de Conturi, modificari care nu mai garanteaza independenta acesti institutii care verifica inclusiv modul in care sunt cheltuite fondurile europene de catre administratiile locale. ”Modificarile au trecut de Camera Deputatilor, iar daca vor trece si de Senat, se vor suspenda automat platile pentru toate programele pana cand ne vom asigura ca avem un audit independent. Acest lucru se va intampla automat, daca din legea de functionare a Curtii de Conturi dispar garantiile de independenta”, au explicat oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de platile pentru proiectele aflate acum in derulare, ceea ce ar insemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finantare europeana.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor platilor, indiferent de axa de finantare (infrastructura, agricultura etc), sunt fara precedent.

Plenul Camerei Deputatilor a votat, miercuri, mai multe modificari la legea de functionare a Curtii de Conturi, pe care Opozitia le-a criticat dur, aratand ca PSD vrea sa schimbe legea de functionare a Curtii de Conturi, pentru a da mai multa putere sefului institutiei, iar Curtea de Conturi sa fie lipsita de posibilitatea de a investiga achizitii publice.

La vot, proiectul a fost adoptat cu 224 de voturi pentru, 27 de voturi impotriva si 13 abtineri. de plenul Camerei Deputatilor si merge la Senat, for decizional.

Deputatul USR Claudiu Nasui a criticat dur proiectul, in uma sedintei comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

„PSD avea deja presedintia acestei institutii, condusa de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar presedintele nu avea decat un singur vot in plenul Curtii de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciunteste una dintre institutiile fundamentale ale statului roman si in mod neconstitutional. Constitutia prevede independenta Curtii de Conturi, ori proiectul prevede ca punctele de vedere ale ANAP, subordonata Guvernului, o sa fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a explicat deputatul USR Claudiu Nasui.

USR avertizeaza ca dupa adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea sa mai investigheze achizitii publice si va fi obligata sa ia de bune deciziile ANAP (Agentia Nationala pentru Achizitii Publice), o institutie care este subordonata Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea sa mai evalueze oportunitatea achizitiilor facute de institutiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumparate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai putin de 52 de milioane de euro si este complet inutil.

„Modificarile au fost aduse in mod tipic PSD-ist. Nu au facut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi batut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de conturi relativ benign si au adus o serie intreaga de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai vazut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. Dupa care in procesul parlamentar se introduc amendamente care de fapt schimba fundamental proiectul. Asa zboara mai usor sub radarul atentiei publice”, a explicat Claudiu Nasui.

Recomandari