Britanicii stabiliţi în România vor cetăţenie română, după votul în favoarea Brexit-ului

Mai mulţi cetăţeni britanici stabiliţi în România, care lucrează aici, se gândesc serios să obţină cetăţenie română, spunând că în momentul de faţă, „Marea Britanie nu mai este o opţiune viabilă pentru oricine are aptitudini şi valoare profesională de oferit”.
Simon Parker, un profesor britanic stabilit de mai bine de 15 ani în România unde a deschis o firmă de consultanţă pentru a-i ajuta pe tinerii români să plece la studii la universităţi britanice, spune că oricum avea în vedere să ceară cetăţenie română, iar situaţia Brexit-ului îl determină să întreprindă măsurile şi mai repede.
„E un dezastru ce s-a întâmplat atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Europa. Eu sunt foarte dezamăgit. Tocmai ce am auzit că Scoţia vrea un al doilea referendum pentru independenţă, iar Irlanda vrea unificarea cu Irlanda de Nord. Este un dezastru, iar efectul se va resimţi zeci de ani de acum încolo. Uniunea Europeană a făcut o treabă foarte bună în ceea ce priveşte menţinerea păcii pe continent, exceptând criza din Balcani, şi sunt foarte dezamăgit de ce s-a întâmplat azi”, a spus Simon, potrivit Mediafax.

Janet Hunter, profesoară de limba engleză la International School of Bucharest a spus că va rămâne să lucreze în România şi are de gând să obţină cetăţenie română.
„Am de gând să cer cetăţenie imediat ce voi învăţa româna. Votul acesta a sigilat soarta Marii Britanii ca ţară unde pot lucra şi trăi oameni competenţi cu abilităţi profesionale de valoare. Toată Europa va suferi în urma acestui referendum. Marea Britanie este unul dintre cei trei poli de putere ai Uniunii Europene, alături de Franţa şi Germania, care au un rol esenţial în politicile publice ale UE. În plus, se poate genera un efect de domino, alte ţări europene deja iau în considerare organizarea unui referendum ceea ce va consolida şi mai mult influenţa extremei de dreapta.
De asemenea, David Cameron va rămâne în istorie drept omul care a distrus Marea Britanie şi Uniunea Europeană. De aceea, cred că în maximum un an, cel mai probabil referendumul va fi declarat nevalid”, a explicat Janet. De asemenea, ea a mai spus că miza este uriaşă şi pentru politica internă a Marii Britanii, având în vedere că Scoţia deja a anunţat că vrea să părăsească Marea Britanie, ceea ce va crea probleme şi tensiuni în interiorul insulei.
„Dacă Brexit va avea cu adevărat loc, atunci în mod sigur voi cere cetăţenie română”, a spus Janet.
La rândul ei, scriitoarea Arabella McIntyre-Brown, stabilită de cinci ani în România, a spus că este prea devreme să înţelegem ce se va întâmpla.
„E prea devere, toată lumea e foarte panicată, şocată. Personal, nu îmi vine să cred, jumătate din populaţia britanică a vrut să rămână în UE, jumătate nu. Toţi prietenii mei sunt şocaţi, nu ştim ce se va întâmpla, nu ştim cum vom fi trataţi în România odată ce vom deveni imigranţi din afara Uniunii Europene”, a spus Arabella, notează Mediafax.
Ea a spus că singura portiţă de scăpare în momentul de faţă, pentru Marea Britanie, ar fi ca Parlamentul să nu valideze votul de la Referendum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *