BRITANICII AU TUPEU: vor să CIRCULE LIBER prin EUROPA, dar LA EI să NU VINĂ NIMENI!

0 15

Grupul de lobby CBI a avertizat că firmele îngheaţă planurile de investiţii, ca urmare a incertitudinii cauzate de Brexit. O gamă largă de companii – inclusiv firma germana Siemens si Virgin a lui Sir Richard Branson – au avertizat cu privire la implicaţiile ce decurg după vorul din pentru Marea Britanie, iar directorul general CBI, Carolyn Fairbairn, a cerut guvernului să acţioneze rapid, scrie The Guardian.

Luând cuvântul după un summit al celor 27 de reprezentanţi de afaceri şi industrie, găzduit de Secretarul de Stat britanic pentru Afaceri, Sajid Javid, Fairbairn a spus: „Suntem departe de a avea un plan şi un leadership şi … exact de asta are nevoie mediul de afaceri. Avem nevoie urgentă de leadership, în special având în vedere vidul politic.”

Ea a cerut de asemenea, unele reasigurări pentru angajaţii din ţările UE aflaţi în Marea Britanie. „Trebuie să asigurăm urgent, pe termen lung , miile de migranţi din UE care lucrează deja în Marea Britanie, că pot rămâne aici”, a adăugat Carolyn Fairbairn.

Sajid Javid a lăsat să se înţeleagă că negociatorii din Marea Britanie ar putea solicita Bruxelles-ului un acord prin care Marea Britanie ar avea acces la piaţa unică fără a accepta libera circulaţie a cetăţenilor UE care doresc să lucreze în Regatul Unit.

Secretarul afacerilor a spus că menţinerea accesului la piaţa unică – fapt prin care s-ar permite întreprinderilor din Marea Britanie comerciale cu UE pentru a evita tarifele punitive – ar fi „prioritatea sa numărul unu”, dar a adăugat că „accesul poate veni in multe forme”.

Ţările din afara UE, cum ar fi Norvegia şi Islanda au acces la piaţa unică, dar numai cu condiţia ca acestea să permită libera circulaţie a lucrătorilor din UE.

În pofida avertismentului liderilor europeni ca Marea Britanie să nu se aştepte la un tratament special, Javid a spus că un acord care permite Marii Britanii să renunţe la libera circulaţie este posibil. „Te referi la modul în care alte ţări au acces securizat, dar eu nu cred … astea sunt regulile pentru Marea Britanie”, a spus el.

Sajid Javid susţine că unii investitori majori de peste mări şi ţări au fost indiferenţi faţă incertitudinea politică. El a subliniat în că firma chineză din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, care a promis guvernului de la Londra că va investi 1,3 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, va merge mai departe cu investiţia.

Luând cuvântul în China, Guo Guangchang, şeful Fosun Group, cel mai mare conglomerat privat din ţara asiatică, a declarat pentru Reuters că este încă în căutarea unor oferte pentru Marea Britanie.

Dar alte afaceri sunt mult mai precaute. Siemens, care construieşte turbinele eoliene la Hull, a recunoscut că a plasat noile planuri de investiţii în energia eolienă în aşteptare, în timp ce Sir Martin Sorrell, directorul executiv al companiei de publicitate WPP a declarat la o conferinţă organizată de Times: „Acest lucru va fi foarte dureros, dar criza aduce oportunităţi.”

Recomandari