Brexit-ul e oficial: Premierul May a semnat iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana

0 50

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declansand astfel procedura formala de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeana, relateaza BBC News online.

Scrisoarea urmeaza sa fie inmanat miercuri lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European, de catre ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locala 13.30 (ora Romaniei, 14.30), conform Mediafax.

In cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May va sustine un discurs in Parlamentul de la Londra in care va confirma declansarea procedurii formale de iesire a Marii Britanii din UE.

Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May va promite ca in cursul negocierilor va „reprezenta fiecare persoana din intregul Regat Unit”, inclusiv cetatenii UE care locuiesc in Marea Britanie.

”Pentru ca in fata oportunitatilor ce se vor ivi in cursul acestei calatorii remarcabile, valorile noastre impartasite, interesele si ambitiile noastre pot si trebuie sa ne uneasca”, potrivit fragmentelor din discurs.

”Iar acum ca decizia de a parasi UE a fost luata, este timpul sa fim uniti”, va declara May.

Premierul britanic a discutat telefonic miercuri seara cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cancelarul german Angela Merkel.

Se estimeaza ca negocierile vor incepe la jumatatea luni mai, guvernul de la Londra indica ca ar dori sa poarte concomitent discutiile privind iesirea din Blocul comunitar si cele referitoare la un acord comercial, insa oficialii europeni au declarat ca este necesar ca cele doua chestiuni sa fie discutate separat.

Recomandari