Breaking News! Tragedie în fotbalul românesc! A murit Ilie Balaci

0 56

Fotbalul românesc este lovit de o nouă tragedie. Ilie Balaci, marele fotbalist al Craiovei Maxima, a murit în urmă cu o oră, din cauza unui atac cerebral.

UPDATE | Acum cinci minute a decedat, la un spital din Craiova. Cauza: atac cerebral. „Acum câteva minute am vorbit cu prietenii noştri de la Craiova. Nu ştiu de ce a murit. Nu mai pot vorbi…mă scuzaţi”, a comentat Sorin Cîrţu în hohote de plâns la Digi Sport.

„Doamne fereşte! Nu pot să cred aşa ceva. Dumnezeu să-l odihnească! A fost în primii cinci jucători ai României…Sunt şocat, am rămas tâmpit…când am auzit…Extraordinar! A fost o legendă a fotbalului românesc. Absolut excepţional ca om, ca fotbalist, ca tot. El, Hagi, Dobrin…în galeria marilor fotbalişti ai lumii”, a spus şi Dumitru Dragomir.

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, a decedat azi, la vârsta de 62 de ani. S-a născut la data de 13 septembrie 1956, a evoluat ca mijlocaş şi a antrenat numeroase echipe.

15 ani a durat cariera de jucător a lui Ilie Balaci. 12 din aceşti 15 ani au fost petrecuţi la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale şi cu care a câştigat şapte trofee.

Balaci a debutat la Universitatea Craiova în august 1973 şi a a contribuit la primul titlu de campioană al echipei din Craiova. A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri: 1981 şi 1982. În prima ligă are 347 de meciuri şi 84 de goluri, la Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti şi Dinamo Bucureşti.

La echipa naţională, pentru care a debutat la 17 ani, 6 luni şi 10 zile, Balaci a adunat 69 de selecţii şi 8 goluri. A fost căpitanul echipei naţionale în preliminariile Campionatului European din 1984, însă nu a jucat la turneul final din cauza unei accidentări.

Ca antrenor, a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Vom reveni cu amănunte.

Cine a fost Ilie Balaci

Ilie Balaci (n. 8 septembrie 1956, Bistreț, județul Dolj), este un fost jucător de fotbal din România și actual antrenor. Supranumit și „Minunea blondă”, Balaci este unul dintre cei mai mari jucători români de fotbal. Cariera sa de fotbalist se leagă de marile succese obținute de Universitatea Craiova la începutul anilor 1980. Din păcate, a avut un final prematur de carieră, din cauza deselor accidentări. Cea mai gravă dintre ele, care practic a pus punct carierei de fotbalist a lui Balaci, a fost provocată de fundașul băimărean Grigore Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.

Ca antrenor a avut performanțe notabile cu echipe din Africa de nord și zona țărilor arabe.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate.

Recomandari