BRAVO ! Un cercetător de origine română a creat cel mai dur aliaj metalic din lume compatibil cu țesuturile vii

0 17

Un nou metal extrem de rezistent  a fost dezvoltat în laborator prin topirea simultană a titanului și aurului. Materialul este de patru ori mai greu decât titanul pur și ar putea fi folosit în medicină, mărind durata de viață a implanturilor, care în prezent trebuie înlocuite după aproximativ 10 ani din cauza uzurii. Profesorul de origine română, Emilia Moroșan, de la Universitatea Rice din Houston, SUA, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce lucra la determinarea proprietăților pe care magneți neconvenționali le au asupra acestor două metale.

Titanul este unul dintre puținele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească în mod ferm. Tocmai această calitate îl face extrem de util atât în medicină cât și în stomatologie. Noul material ar mai putea fi folosit cu succes, potrivit Emiliei Moroșan, și în industria de foraj, industria bunurilor sportive și multe alte domenii de activitate. Aliajul aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor ce se formează în momentul în care cele două metale sunt combinate la temperaturi extrem de ridicate.

Emilia Moroșan este profesor de Fizică în cadrul Universității Rice din Houston TX, încă din anul 2007. A obținut un doctorat în fizică la Universitatea din Iowa și un post-doctorat în chimie la Universitatea Princeton. De-a lungul carierei a primit mai multe premii și distincții, iar recent a fost selectată ca investigator EPiQS de către Fundația Gordon și Betty Moore. Potrivit prezentării de pe site-ul universității la care activează, în timpul liber adoră grădinăritul, alpinismul și gătitul. Iar fiecare dimineață și-o începe printr-o plimbare cu bicicleta sau o alergare ușoară.

Recomandari