Bravo lor! S-au întors în țară din Germania și au pus pe picioare o afacere cu sparanghel alb și căpșune

0 25

Povestea Corneliei și a lui Dorin Mureșan poate inspira pe oricine își dorește să exceleze în domeniul agriculturii. Cei doi soți, din satul Gîlgău Almașului, județul Sălaj, au muncit timp de șapte ani în Germania, în agricultură. Dorul de casă i-a determinat însă să revină în România. Se întâmpla în anul 2013, atunci când au decis să riște totul și să investească toți banii câștigați în Germania într-o afacere proprie în agricultură.

„Timp de şapte ani, am muncit ca sezonieri în agricultura germană, la cules de sparanghel şi de căpşune. Ne-am săturat de atâtea bagaje, aşa că am decis să ne facem propria afacere de familie. Cu doi ani înainte să renunţăm la muncile sezoniere, am accesat fonduri europene, prin Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă“, a povestit Cornelia Mureșan pentru Gazeta Românescă.

Cei doi au început cu 80 de oi. Acum au 500 și și-au înființat și propriile culturi de căpșune și sparanghel alb. Dacă în privința căpșunelor nu au avut emoții, convinși fiind că vor găsi piață de desfacere, nu la fel au stat lucrurile și cu sparanghelul. Numai înființarea culturii i-a costat 5.000 de euro, la care s-au adăgat investițiile în utilaje. Iar de prima cultură s-au bucurat abia anul trecut, pentru că presupune o serie de reguli stricte. Însă investiția a meritat, spun oamenii, care vor chiar să extindă cultura.

Banii europeni pot acoperi investiția într-o astfel de afacere, așa cum a fost și cazul soților Mureșan. Însă există și varianta unor credite agricole, care pot fi accesate pentru dotarea cu echipamente, pentru un start-up cu o fermă vegetală sau zootehnică sau pot acoperi cheltuielile de achiziție a unui teren agricol.

Recomandari