Bica scapă de pedeapsa de 4 ani de închisoare. Sentinţa anulată, procesul se reia

0 49

Procesul în urma căruia fosta şefa DIICOT Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare, pentru favorizarea făptuitorului, se reia după ce Bica – actualmente aflată în Costa Rica – a contestat constituirea completului de 5 judecători de la instanţa supremă.

Concret, un complet de 5 judecători de la ÎCCJ a decis să admită calea extraordinară de atac depusă la finalul anului trecut de apărătorii Alinei Bica şi să dispună rejudecarea apelului, atât a celui prin care fosta şefă DIICOT a contestat pedeapsa de 4 ani de închisoare cât şi cel al procurorilor DNA, care solicitaseră o pedeapsă mai mare pentru Alina Bica, acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, relatează Digi24.ro.

Contestaţia în anulare a fost admisă în baza deciziei pronunţate anul trecut de CCR în urma unei sesizări făcute de premierul Dăncilă, decizie potrivit căreia instanţa supremă a încălcat legea fundamentală atunci când, timp de mai mulţi ani, a decis să tragă la sorţi doar 4 dintre cei 5 magistraţi care formau completurile de 5 judecători care dispuneau hotărârile definitive în dosarele de mare corupţie.

Procesul Alinei Bica va reîncepe în luna mai. ÎCCJ a decis să o citeze pe fosta şefă DIICOT şi să-i citeze şi pe reprezentanţii DNA. Însă, având în vedere înfiinţarea, la sfârşitul anului trecut, a secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, este de aşteptat ca reprezentarea în instanţă să fie făcută de un procuror de la Parchetul General, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri.

Recomandari