„Bătrânul Doctor”, Janusz Korczak: 10 principii (porunci) pentru părinți. Ascultă-i sfaturile!

0 52

Janusz Korczak, pe numele real Henryk Goldszmit, cunoscut și drept Bătrânul Doctor, a fost un renumit pedagog polonez. El și-a dovedit dragostea de copii prin însăși viața sa. A putut de trei ori să scape din mâinile naziștilor, dar nu a făcut-o pentru ca să rămână alături de orfanii pe care îi îngrijea și care nu ar fi putut pleca împreună cu el.
În cartea sa, ”Cum să iubești un copil”, Janusz Korczak enumeră mai multe principii pe care părinții ar trebui să le urmeze.
Iată cele 10 ” porunci ” ale lui Korczak, potrivit libertateapentrufemei.ro:
1. Nu-i cere copilului recunoștință pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dat viață, cum te-ar putea vreodată răsplăti pentru asta? Va da, la rândul lui viață altcuiva. Aceasta este legea ireversibilă a recunoștinței.
2. Nu aștepta să fie exact ca tine sau cum îți dorești să fie. Ajută-ți copilul să devină el însuși.
3. Nu-ți vărsa nervii pe copil, pentru ca să nu facă și el cu tine așa atunci când vei fi bătrân. Ceea ce semeni vei recolta.
4. Nu râde de problemele lui. Fiecare vede viața în funcție de propriile abilități. Fii sigur călui îi este mai greu decât ție, pentru că nu are experiența ta.
5. Nu-l umili!
6. Nu uita, cea mai importantă întâlnire din viața unui om este cea cu proprii copii. Acordă-le mai multă atenție.
7. Nu te frământa dacă nu poți face ceva anume pentru copilul tău. Doar ține minte că nu ai făcut suficiente pentru el, dacă nu ai făcut tot ce puteai.
8. Copilul nu este un tiran care pune stăpânire pe întreaga ta viață. Nu este doar carne din carnea ta. Este un vas neprețuit, pe care Dumnezeu ți l-a dat ca să-l păstrezi și să-l ajuți să se dezvolte. Nu vei crește copilul ”tău”, ci un suflet dat pentru mântuire.
9. Învață să iubești și copilul altuia. Nu face niciodată unui străin ceea ce nu ai facecopilului tău.
10. Iubește-ți copilul pentru tot ceea ce este el – chiar și dacă este lipsit de talent, fără succes, chiar și atunci când a ajuns adult. Vorbește cu el, bucură-te, pentru că el este o sărbătoare în viața ta.

Recomandari