Bani rusești pentru Salvini, liderul suveraniștilor cu care PSD negociază aderarea la viitorul grup anti-UE din Parlamentul European

0 48

Cotidianul italian La Repubblica scrie că partidul Liga, condus de vicepremierul Matteo Salvini – omul forte al guvernului italian, a primit o finanțare mascată prin intermediul companiei ruse de stat Rosneft, controlată de Igor Secin, un loial al lui Vladimir Putin. La Repubblica, care citează o investigație L’Espresso, scrie că negocierea pentru finanţarea Ligii cu banii ruşilor a început vara trecută, potrivit Rador, citat de G4media

Încă de atunci, obiectivul era de a ascunde susţinerea economică în spatele unui contract petrolier de vânzare-cumpărare, potrivit unui document din 24 iulie. Ofertă a fost trimisă de Gianluca Savoini, omul lui Matteo Salvini la Moscova, şi primită de o societate rusă care împarte birourile cu două companii aflate pe numele oligarhului Konstantin Malofeev.

Negocierea a continuat pe 18 octombrie, cu întâlnirea la Hotel Metropol, la câţiva paşi de Teatrul Bolşoi şi de Piaţa Roşie. În acea zi, Savoini stătea în holul hotelului cu trei ruşi şi doi italieni. După o introducere politică, Savoini le-a dat cuvântul „partenerilor noştri tehnici” pentru a discuta condiţiile afacerii. Motorina a fost vândut de Rosneft, spun ruşii. Cumpărătorul a fost Eni, asigură italienii. Se vorbeşte despre trei milioane de tone de motorină. Avocatul italian spune că nu este nicio problemă: asigură că Eni are capacitatea de a cumpăra şi mai mult decât este nevoie. Motorina va fi vândută de ruşi cu o reducere minimă de 4% la preţul Platts, principalul punct de referinţă din sector. Acel 4% ar fi finanţarea pentru Ligă.

O spun chiar protagoniştii poveştii, italienii şi ruşii aşezaţi la masa din holul Hotelului Metropol, potrivit dovezilor prezentate de L’Espresso. ”Nu am vorbit despre bani deja încasaţi, cum a dat de înţeles Salvini în declaraţiile sale de zilele trecute, pentru că nu ştim cum s-a încheiat negocierea, dar ştim că a existat o negociere. Iar acest lucru este relevant din punct de vedere politic”, scrie revista citată.

Eni şi Rosneft au negat că au participat la o negociere şi că au finanţat partide politice. Compania de stat italiană şi cea rusă au fost menţionate, însă, de cei prezenţi la întâlnirea din 18 octombrie. Cele două societăţi petroliere ar trebui să vorbească cu actorii negocierii. Cu Savoini, de exemplu.

Zilele trecute, consilierul lui Salvini, în loc să răspundă publicaţiei L’Espresso”, a preferat să răspundă în „Sputnik”, ziar controlat de Kremlin: „Nu am nimic de spus cu privire la acuzaţiile şi la reconstituirea inventată a evenimentelor, de care mă simt liber să vorbesc cu avocaţii mei. Pot doar să spun că nu am participat la nicio negociere şi nu am primit niciodată nicio rublă nici de la Moscova, nici de la nimeni altcineva”.

Şi, totuşi, în acea zi, Savoini era la Hotel Metropol, potrivit pozelor publicate în „L’Espresso”.

Context:

Mai multe surse politice au confirmat pentru G4Media.ro la jumătatea lunii februarie că PSD negociază cu suveraniștii lui Matteo Salvini o eventuală afiliere la viitorul grup politic din Parlamentul European. Salvini a transmis recent o scrisoare în acest sens liderilor PSD, au mai declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat pentru G4Media.ro că nu infirmă, dar nici nu confirmă informațiile referitoare la negocierile PSD cu Salvini.

„Avem obligația ca partid important în România și în UE să fim atenți la toate informațiile pe care le primim, să citim cu atenție fiecare scrisoare și să fim foarte deschiși în tot ce ne comunică specialiștii noștri în relații europene, Victor Negrescu, Natalia Intotero, europarlamentarii noștri. Analizând toate informațiile, ne așteptăm ca 26 mai să schimbe semnificativ configurația grupurilor din PE. Trebuie să știm exact cum ne raportăm”, a declarat Ștefănescu pentru G4Media.ro.

Relevant este că publicația Sputnik, organul de propagandă al Moscovei, încurajează PSD să se alăture așa numitei mișcări suveraniste din UE și anunță, într-un text publicat pe 16 februarie ”Mutarea anului: Salvini cheamă PSD-ul să se alăture suveraniștilor europeni”.

Recomandari