Băi, va dați pensii speciale dar la cei in suferință nu vă gândiți! PSD – ALDE și-a pus ÎN CAP persoanele cu dizabilități – PROTESTE în trei ORAȘE din cauza bugetului național

Zeci de oameni, între care și persoane cu dizabilități, protestează, vineri, în Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca față de proiectul de buget care prevede ca autoritățile locale să susțină integral finanțarea asistenței sociale. Manifestanții cer și înființarea Fondului pentru Dizabilitate, conform Mediafax.

În Timișoara, zeci de oameni au stat în fața Prefecturii Timiș având prinse de brațe banderole albe, iar apoi au depus un memoriu.

„Ne nemulțumește faptul că vor să aloce fondurile din bugetele locale și asta poate să afecteze salariile pe care le primesc asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități și ai copiilor cu dizabilități. Dorim să fie date tot de la bugetul de stat, să fim siguri că nu o să rămânem fără acești bani lunar. În plus, avem nevoie să ne acopere toate terapiile necesare zilnic copiilor cu dizabilități, eu fiind mamă de copil cu dizabilități, și să doteze cu aparatura potrivită centrele de recuperare”, a declarat Alice Suttyak, mama unei fetițe cu dizabilități.

De asemenea, un alt manifestant a afirmat că primăriile nu au cum să acopere aceste costuri, pentru că nu au fondurile necesare.

„Am venit aici pentru susținerea totală de la bugetul de stat a finanțării drepturilor persoanelor cu dizabilități, la proiectul de buget în forma actuală este zero pe această parte, dizabilitate și cei instituționalizați. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susțină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, oricâtă bunăvoință ar exista din partea autorităților locale, nu au cum să susțină. Chiar dacă la noi este un oraș mare, gândiți-vă ce se întâmplă în orășelele mici sau în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe și impozite atâția bani ca să poată să susțină. Nu au fonduri, nu au cum. Așa că cerem ca finanțarea să fie totală de la bugetul de stat”, a spus Elisabeta Claudia Țerigariu.

La Alba Iulia, mai mulți părinți cu copii cu dizabilități participă la protestul spontan în fața Prefecturii Alba și cer modificarea proiectului Legii Bugetului pe 2019 care prevede eliminarea alocării financiare de la bugetul central pentru plata serviciilor sociale.

Mitingul se desfășoară sub sloganul „Nu negociem viața copiilor nostri și a adulților cu dizabilități”.

Părinții mai cer înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și protecția specială a copilului și a adultului cu dizabilități din instituțiile rezidențiale.

Protestatarii poartă pancarte pe care e scris „Noi suntem românii nevăzuți”, „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu handicap”, „În stradă pentru persoanele cu dizabilități”.

„În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităților locale. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire”, a declarat Rodica Cristina Catrinescu, președinte fondator al Asociației Raul Cosmin, din Alba Iulia.

Protestatarii au cerut o întâlnire cu prefectul de Alba, Dănuț Hălălai și spun că, dacă nu vor fi luați în seamă la nivelul județelor în care se desfășoară proteste, se gândesc și la organizarea unui miting la nivel național, la Guvern.

La Cluj-Napoca, un grup de părinți ai copiilor cu dizabilități și adulți cu dizabilități au protestat, vineri, în Piața Unirii, contestând proiectul bugetului pe anul 2019. Oamenii au cerut modificarea proiectului astfel încât indemnizațiile să fie plătite de la bugetul central nu din cel al primăriilor.

Participanții la protest s-au adunat, vineri, în Piața Unirii din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum „Noi suntem românii nevăzuți”, „#suntem mulți”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Nu negociem viața copiilor noștri”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.

„Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condițiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităților locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plățile aferente persoanelor cu dizabilități, de asta ne temen cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget și asigurarea cheltuielilor cu asistența socială de la bugetul central dar și înființarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, a spus una dintre mămicile participante la protest.

Protestatarii au cerut, de asemenea, și decontarea terapiilor pentru copii și adulți.

Protestul a fost autorizat de Primăria Cluj-Napoca.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More