Bai Romanie, asa iti tratezi tu viitorul! Copiii din comuna Lehliu-Sat învață la școală cu paltoanele pe ei și căciulile pe cap. Dosarul pentru reabilitarea clădirii abia a fost întocmit

0 51

Copiii din comuna Lehliu-Sat, din Călărași, învață la școală cu paltoanele pe ei și căciulile pe cap. În clase nu sunt mai mult de 12-13 grade Celsius în zilele friguroase, cu toate că există în calorifere căldură. De vină este însă centrala termică pe lemne, care nu face față numărului mare de calorifere. De abia acum, în toiul iernii, autoritățile locale au întocmit documentele pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea școlii. Nu se știe însă când și dacă vor veni cei 1,8 milioane de euro solicitați.

Centrala şcolii este alimentată dimineaţa cu lemne dar nu face faţă, pentru că pompează apa caldă în peste 60 de calorifere. Mai mult, pierderile sunt substanțiale, pentru că spațiile nu sunt izolate termic. „Se încălzesc foarte puțin. Atunci când a fost proiectată această instalație termică a fost proiectată greșit”a explicat Marian Călinoiu, directorul școlii, pentru Digi24.

Din cauza frigului din clase, elevii şi profesorii stau îmbrăcaţi ca afară în timpul orelor, ca să nu se îmbolnăvească.

„Temperatura este destul de scăzută… nu mai mult de 12-13 grade. În zilele friguroase. În zilele cu ger” spune învățătoarea Dobaru Marieta.

Unii dintre părinții nu consideră însă, în mod uimitor, că lipsa căldurii din clase ar fi o problemă pentru copii lor. „Am văzut că bagă și la sobă, e și cu centrală. Se face tot posibilul ca să fie cald. Dar ăsta e timpul. Acasă nu cred că îi ținem în puf. Hai să fim serioși. (…) Ce pot să facă și ei acum. Ce să le facă? Ajută și statul cum poate. Cât să ne ajute”.

Primarul din localitatea Lehliu-Sat spune că problema este veche și a depus un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea școlii.

„Se face o reabilitare, extindere și o modernizare a școlii cu construcție de sală de sport, anvelopare, acoperiș, geamuri, instalație termică, instalație electrică. Lipsa căldurii este o problemă foarte veche. Nu este de azi de ieri, noi nu am putut să investim foarte foarte mult. Am mai reparat o sobă, o centrală, am mai reparat o țeavă” spune primarul localității, Ionuț Stan.

Recomandari