Bacteria care digeră plastic ar putea scăpa planeta de mizerie

0 62

Noi producem peste 300 de milioane de tone de materiale plastice în fiecare an, utilizate peste tot de la ambalaje la haine. Capacitatea lor de adaptare este mare atunci când doriţi să păstraţi un produs pe o durată îndelungată. Dar, odată aruncate, materialele plastice persistă în mediu, umplând străzi, câmpuri şi oceane. Fiecare colţ al planetei noastre a fost ruinat de dependenţa noastră de plastic.

Dar, acum noi am putea avea un ajutor în curăţarea mizeriei, sub forma unor bacterii care au fost găsite ronţăind pe sticlele de plastic aruncate în nămolul unui centru de reciclare.

Materialele plastice sunt polimeri, molecule subţiri şi lungi create din numeroase blocuri de construcţie (monomeri) ce se repetă. Acestea sunt legate încrucişat unele de altele pentru a construi o plasă durabilă şi adaptabilă.

Cele mai multe materiale plastice sunt fabricate din monomeri pe bază de carbon, astfel încât, în teorie, ele sunt o bună sursă de hrană pentru microorganisme. Dar, spre deosebire de polimerii naturali (cum ar fi celuloza din plante), materialele plastice, în general nu sunt biodegradabile.

Bacteriile şi fungii au co-evoluat cu materialele plastice, care cu timpul toate vin cu noi metode de a valorifica resursele din materia moartă. Dar, materialele plastice sunt prezente de doar aproximativ 70 de ani.

Aşa că microorganismele, pur şi simplu nu au avut suficient timp pentru a evolua componentele necesare pentru a se agăţa de fibrele din plastic pentru a le rupe în părţi componente, iar apoi să utilizeze substanţele chimice rezultate ca sursă de energie şi carbon de care ele au nevoie să crească. O echipă de la Universitatea din Kyoto, scotocind prin grămezile de deşeuri, au găsit un microb ronţăind din plastic

După cinci ani de căutări printre 250 de probe, ei au izolat o bacterie care ar putea trăi pe polyethylene terephthalate (PET), un material din plastic universal utilizat în sticle şi articole de îmbrăcăminte.

Ei au denumit noua specie de bacterie, Ideonella sakaiensis. Aţi putea crede că aceasta este o redifuzare a unei poveşti vechi, în care microbii au fost deja prezentaţi ca salvatori ai planetei.Cercetătorii, mai mult sau mai puţin, au lăsat PET-uri într-un vas cu cultură bacteriană şi alţi nutrienţi, şi câteva săptămâni mai târziu tot plasticul a dispărut.

Inovaţia reală, este că echipa a identificat enzimele pe care le utilizează Ideonella sakaiensis pentru a accelera reacţiile chimice necesare. Cercetătorii din Kyoto au identificat gena din ADN-ul bacteriei responsabilă de enzima digeratoare de PET-uri.

Apoi ei au fost capabili să producă mai multe enzime şi apoi să demonstreze că PET-ul ar putea fi defalcat numai cu enzima.

Recomandari