Avocatul Poporului: Nu putem ataca Ordonanţa la Curtea Constituţională. CSM anunţă că o va face. Iohannis: „Este o bătaie de joc!”

0 52

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susţine că instituţia nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a Codurilor penale decât după ce aceasta intră în vigoare. Klaus Iohannis merge la ora 12.00 la Ciorbea. La şedinţa CSM, la care a participat şi preşedintele, judecătoarea Mariana Ghena, a anunţat că sesizează CCR. În opinia preşedintelui ”conflictul instituţional este evident”.

UPDATE 12.00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul Avocatului Poporului, fiind întâmpinat de către Victor Ciorbea.

”Am decis să fac o vizită Avocatului Poporului, având în vedere că este, aşa cum spune denumirea, Avocatul Poporului, iar poporul este foarte supărat pe această situaţie. După părerea mea, Avocatul Poporului are şi instrumentele şi oportunitate de a ataca această OUG, care modifica aseară Codul penal şi Codul de procedură penală şi pentru a vedea ce se poate face am venit personal să discut cu Avocatul Poporului, domnul Ciorbea”, a spus preşedintele la sosire.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Victor Ciorbea. ”Vorbim la finalul discuţiei”, a spus acesta după declaraţia preşedintelui.

UPDATE APADOR-CH protestează faţă de refuzul Avocatului Poporului, exprimat public, de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 13/2017 privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, publicată în M.Of. nr. 92 din 1 februarie 2017, sub pretextul că aceasta nu a intrat încă în vigoare, potrivit site-ului Asociaţiei.

„Asociaţia precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare”, susţine ONG-ul.

În consecinţă, asociaţia solicită Avocatului Poporului ca, pentru eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale OUG nr. 13/2017  să sesizeze, din oficiu, Curtea Constituţională, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi/ordonanţe, „cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constituţională a legii care interzice celor condamnaţi să ocupe funcţii în Guvern”.

Recomandari