Avocatul Poporului a atacat ordonanța de urgență privind codurile penale la Curtea Constituțională

0 38

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat vineri că a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență de modificare a codului penal și codului de procedură penală.

Avocatul Poporului a spus că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, potrivit news.ro.

“Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică ordonanța de urgență”, a declarat Ciorbea.

El a mai spus că Avocatul Poporului are “în mod indiscutabil calitate procesuală activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate”.

Inițial, Avocatul Poporului a susținut că nu poate face acest demers până când ordonanța nu intră în vigoare, adică în termen de 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Președintele Klaus Iohannis a mers la Avocatul Poporului și i-a cerut să atace OUG, oferindu-i și documente cu privire la existența unor precedente.

Menționăm că, în această etapă procedurală, ordonanța nu putea fi atacată direct la Curtea Constituțională a României decât de Avocatul Poporului.

Recomandari