Avocatul Gheorghe Piperea, despre decizia CCR: Trebuie să existe repercusiuni, iar acestea nu pot să fie decât demisia celor trei șefi de parchete și demisia tuturor celor din CSM care sunt aleși

0 47

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat luni, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, că este nevoie de apariția unor repercusiuni după ce Curtea Constituțională a admis sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu existența unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.

Piperea susține că, în acest context, se impune demisia celor trei șefi de parchete și a membrilor CSM care sunt aleși.

”În primul rând va trebui să aibă niște repercusiuni în privința asumării unor răspunderi. Este clar că a doua oară CCR spune că puterea judecătorească a cam pătruns în atribuțiile puterii legiuitoare sau executive. Nu trebuie să uităm că în urmă cu două săptămâni, la sesizarea CSM și a președintelui dacă a existat sau nu un conflict juridic de natură constituțională tot în legătură cu emiterea OUG 13, s-a răspuns că nu și că Guvernul are dreptul să emită ordonanțe de urgență.

Sunt în totalitate împotriva ideii ca legi de o asemenea importanță cum este Codul Penal să fie modificate prin ordonanță de urgență pe motive predictibilitate a legii.

Acum CCR spune că, invers, DNA, prin faptul că a anchetat modul în care se emite o reglementare cu caracter normativ, urgența emiterii acestei reglementări a încălcat practic atribuțiile puterii legislative, încălcând implicit art. 1, al. 4 din Constituție.

Când cei de la CCR spun acest lucru, trebuie să existe repercusiuni, iar acestea nu pot să fie decât demisia celor trei șefi de parchete și respectiv demisia tuturor celor din CSM care sunt aleși, nu cei care sunt numiți acolo, cu excepția doamnei Baltag, singura care a atras atenția că este o problemă foarte serioasă să te implici ca judecător în procesul de elaborare a legii sau să te opui elaborării unei legi”, a declarat Piperea.

Avocatul consideră și că o serie de demisii are trebui să existe și în rândul social-democraților în contextul comntroverselor provocate de adoptarea OUG 13.

„Mie mi se pare că a fost o greșeală enormă a celor de la PSD și ar trebui ca și în interiorul lor să se întâmple niște demisii serioase. Dar ăsta este un lucru și excesul de zel cu care s-a răspuns din partea cealaltă este cu totul altceva. Dacă nu se întâmplă aceste repercusiuni, cetățenii nu vor avea conștiința faptului că trăim într-o democrație, ci într-o republică a procurorilor.

Al doilea efect, și care este mult mai important după părerea mea, orice politician de acum înainte, fie el PSD-ist sau din opoziție, trebuie să știe că cu aceste lucruri nu te joci”, a mai spus Ghoerghe Piperea.

Recomandari