Augustin Zegrean: „Nimic nu poate justifica să bați cetățenii, să bați oamenii care manifestă, să le dai cu gaze și să îi nenorocești în bătaie”

0 65

Acțiunile comise de Jandarmerie, vineri 10 august, la acțiunea diasporei care a fost marcată de evenimente violente, l-au făcut pe fostul președinte al Curții Constituționale să declare luni pentru PSNEWS:

„Este îngrijorător faptul că Jandarmeria s-a comportat atât de brutal cu populația adunată acolo în Piața Victoriei. Nimic nu poate justifica să bați cetățenii, să bați oamenii care manifestă, să le dai cu gaze și să îi nenorocești în bătaie.Absolut nimic nu poate justifica acest lucru deoarece era o dispropoție formidabilă chiar dacă civilii erau mai mulți decât jandarmii, dar jandarmii erau înarmați până în dinți.

La ce dotări aveau puteau să se apere fără să apeleze la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și la bătaie. Nu se poate. Nu am câștigat nimic în anii aceștia. La fel s-au comportat precum la revoluție. La revoluție am fost și eu. Atunci, desigur, exista riscul să ne împuște, dar nu ne-a bătut nimeni. Și din câte știu nici în București nu i-a bătut până s-a început să se împuște.

Dar este vorba despre alt aspect: după atâția ani de la Revoluție când credeam că suntem liberi și avem voie să manifestăm când vrem și cum vrem, fără arme ce-i drept pentru că așa scrie la Constituție, să vină să bată populația, în afara faptului că este ilegal, este înjositor, jignitor. De ce să bați un om, de ce să îi dai cu bocancul în gură, de ce să îl bați cu bastonul în cap când el ridică mâinile în sus? Nu se poate așa ceva.

Evident că s-a sărit calul dar așa pățim noi românii: tot peste cal sărim, niciodată nu nimerim pe cal ci ba într-o parte, ba într-alta sărim calul. Este grav pentru că se întâmplă așa ceva pentru că în Constituție este un articol care dă dreptul să se manifeste. Sigur că spune să manifeste pașnic și fără arme. Acum întrebarea este dacă acest fără arme se referă și la Poliție, la cei care spun că păzesc instituțiile cum spun ei sau se referă numai la partincipanții la miting?”

Zegrean a fost întrebat și dacă jandarmii vor suferi consecințe și a răspuns: „Nu cred că jandarmii vor suferi vreo consecință pentru că fiecare are fotografiile lui și fiecare are imaginile lui luate deci le vor folosi după interes. Am ascultat azi-noapte la televizor pe purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei care spune că și doi de-ai lor au fost bătuți. El când s-a făcut jandarm și-a asumat acest lucru cum eu mi-am asumat când am făcut politică să mă înjurați voi de la presă.

Nu se poate pune problema așa că noi i-am bătut și ei ne-au bătut pe noi. Asta este ridicol să spui că au făcut presiuni asupra jandarmilor. Ce presiuni au făcut? Ce presiuni puteau să facă cu mâna goală în fața armanentului pe care îl aveau și la ce mulțime era acolo. În fond ei apărau o clădire goală.

Nu era nimeni în clădirea aia. Ce risc era, ce lovitură de stat era împotriva unei clădiri goale? Motive își vor găsi, procurorii vor cerceta, vor căuta. La noi mereu a fost așa. Era pe vremea comunismului o glumă, care sunt fazele construirii socialismului, iar faza a patra era că se caută vinovații, iar faza a cincea era că se pedepsesc nevinovații. Cu asta se încheia construirea socialismului. Asta va fi și de data asta.”

Recomandari