Augustin Lazăr primeşte ajutor din străinătate: Asociaţia Internaţională a Procurorilor, scrisori către Dăncilă şi Iohannis

Secretarul general al Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, Han Moraal, le scrie premierului Dăncilă şi preşedintelui Iohannis pentru a le cere să nu-l demită pe procurorul general Augustin Lazăr.

În scrisorile trimise pe data de 10 ianuarie, Han Moraal aminteşte recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la procedurile de numire şi de revocare a procurorilor şi consideră că gestul preşedintelui de a respinge propunerea de revocare a lui Lazăr este binevenit.

„IAP este îngrijorată că profesorul Lazăr, care este foarte apreciat de procurorii din toată lumea, şi-a văzut poziţia ameninţată în acest fel, când, aşa cum preşedintele Iohannis remarca, face o treabă foarte bună, în special în domeniul luptei anticorupţie”, se arată în scrisoarea către premierul Dăncilă.

Asociaţia îşi mai exprimă îngrijorarea că modificările legislative recente ar putea afecta drepturile procurorilor şi face apel la premier să se asigure că orice modificări legislative vor respecta independenţa profesională a procurorilor şi că aceştia nu vor suferi consecinţe nefaste doar pentru că îşi fac meseria.

În scrisoarea adresată preşedintelui, secretarul general al IAP mulţumeşte pentru gestul de a respinge propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr şi îl încurajează pe Klaus Iohannis să se asigure în continuare că drepturile procurorilor sunt respectate.

Augustin Lazăr a participat în august 2018 la a 23-a conferinţă anuală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, în Africa de Sud. Deplasarea a avut loc tocmai în perioada în care ministrul Tudorel Toader efectua evaluarea profesională a procurorului general. Din cauza vizitei în Africa de Sud, Lazăr a ratat şi întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More