Au ales un primar tanar iar acesta le-a rasplatit increderea. Si-a scos comuna din Evul Mediu folosind bani europeni si a atras investitori straini

0 62

Aproape jumatate dintre romani nu au apa curenta si canalizare, iar asta se intamplă, ideosebi in sate si comune. Exista insa acele exceptii care dovedesc ca se poate, acolo unde exista vointa, interes si implicare serioasa. O astfel de localitate este Dudestii Noi din Timis, unde oamenii au inteles ca sta in puterea lor sa traiasca civilizat. Este comuna cu cel mai tanar primar din tara, care a ajuns în slujba administratiei imediat ce a ieşit de pe băncile facultatii.

“La 23 de ani am fost cel mai tanar primar din tara. Am avut poate energia si nebunia tinereasca de a ma baga cu capul inainte in ceva ce era extrem de dificil de realizat, sa iei o comuna de la zero, sa nu ai angajati, sediu si nici macar scaun unde sa stai”, a declarat Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi.

1477988318-9273-dudestii-noi-2-large-150x150

In Dudestii Noi, doar o expozitie cu fotografii mai aminteste azi de peisajele de trista amintire din comuna. Cu ajutorul fondurilor europene, de peste 10 milioane de euro, drumurile principale au primit intre timp asfalt, iar localnicii rupti de civilizatie, toate utilitatile subterane. Practic, s-a axat mai intai pe utilitati, nu pe investitii inutile comunitatii.

“Comuna este in proportie de 100% canalizata, sa zicem asa. Acoperita cu sistemul de canalizare, iar alimentarea cu apa este in aceeasi proportie”, spune primarul.

Sursa foto: www.timisoreni.ro

Infrastructura a generat investitii. De pildă, un chinez s-a mutat cu toată familia la Dudestii Noi şi produce tigla metalica. Dar principalul angajator in comuna e o uriasa fabrica de mobila. Aceasta a creat aproape 1000 de locuri de munca pentru cei din zona. Patronii au atras doua milioane de euro de la Uniune si extind afacerea.1477988320-6310-udestii-noi-17-large-150x150

“Ultima statistica pe care am avut-o de la AJOFM era de sub 2% someri in localitate. Cei doi la suta erau fie persoane care nu pot sa munceasca, fie puturosi. In 2007, cand am asfaltat drumul de legatura intre localitatea noastra si DN7, aveam aproximativ 15 firme, majoritatea buticuri si magazine de stricta necesitate. Din 2007 si pana in 2011 am ajuns sa avem peste 100 de firme”,  a declarat Alin Nica, citat de incont.stirileprotv.ro.1477988321-6254-udestii-noi-19-large-150x150

Afacerile si investitiile in infrastructura au ridicat standardul de viata. La Dudestii Noi erau in urma cu 10 ani 2.400 de locuitori, astazi sunt in jur de 3.200. Oameni veniti din alte comune, dar si din randul celor plecati in strainatate. Edilii s-au gandit ca n-ar strica un Aqua Park. Vor sa-l ridice cu 20 de milioane de euro, tot din fonduri europene.

Primarul Alin Nica spune ca facand administratie coerent, si-a permis sa se ocupe si de o pasiune veche, muzica. Are un videoclip in palmares, la un moment dat a concurat si la selectiile pentru Eurovision si a participat si la “Vocea Romaniei”.

In satele si comunele romanesti prioritatile pot fi obtinute cu bani europeni. Ajutorul continua pana in 2020, dar cu mai putine axe de finantare decat pana acum. Exceptiile demonstreaza ca se poate, acolo unde exista viziune si strategii clare, in loc de interese ascunse si risipa.

Recomandari