ATENȚIE, ȘOFERI! Ce pățești în cazul în care nu plătești amenda de circulație: statul te poate executa silit!

0 9

Dacă ai avut ghinionul să primești o amendă de circulație și te gândești că poți scăpa fără să o plătești, trebuie să afli că acest lucru poate avea consecințe nefavorabile pentru tine.

Și asta pentru că autoritățile publice locale își pot recupera sumele din amenzi (de circulație sau mijloacele de transport în comun) prin popriri pe conturi bancare sau salarii. Acestea îți pot pune sechestru chiar și pe mașină sau pe imobile.

Potrivit normelor în vigoare, din momentul în care polițistul a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenții la regimul de circulație pe drumurile publice și în care ești obligat să plătești o amendă, ai la dispoziție 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. După cele 48 de ore, plata amenzii se va face integral.

Atenție! Nu pierde dovada plății unei amenzi, păstreaz-o asupra ta atunci când vei plăti taxele și impozitele anuale, ori vei solicita diverse operații la direcția de taxe și impozite (vânzarea unei mașini sau a unui imobil).

Există situații în care sistemul informatic nu prinde și dovada plății amenzii, ci doar existența ei și este posibil să nu-ți poți rezolva astfel problema pentru care te-ai dus.

Ulterior, organele de poliție, în termen de maxim 90 de zile de la emitere, trebuie să transmită procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției direcțiilor fiscale locale. Din momentul primirii, mai departe, Primăria, prin direcția de taxe și impozite, are obligația de a-ți trimite o somație. În maxim 15 zile de la primirea somației, trebuie să te prezinți la ghișeul direcției de plată și să-ți achiți amenda.

Dacă după cele 15 zile amenda nu a fost plătită, primăriile pot trece la executare silită. Așa că te poți trezi cu poprire pe salariu sau pe contul bancar și asta deoarece băncile au obligația de a transmite situația conturilor persoanelor fizice sau juridice.

Atenție! Poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile tale înregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vieții și muncii.

Poți evita executarea silită doar dacă nu ai conturi bancare, nu ai serviciu cu contract de muncă legal înregistrat și nu deții proprietăți pe numele tău.

În această situație, însă, autoritățile locale pot întocmi pe numele tău un dosar de insolvabilitate care va ajunge într-un final la instanță. Acesta poate hotărî înlocuirea sancțiunii contravenționale în prestarea unei activități în folosul comunității.

Dar acest lucru presupune o procedură complicată, întortocheată și de lungă durată, de aceea nu se prea ajunge la așa ceva.

Recomandari