Atenție, români! Se schimbă ORA 2018: trecem la ora de iarnă

0 42

Atenție, români! Se schimbă ORA 2018: trecem la ora de iarnă. România va trece la ora de iarnă, iar asta se va întâmpla în data de 28 octombrie, în noaptea de duminică spre luni. Ora 04.00 va deveni ora 03.00. Astfel, vom dormi mai mult cu o oră. Această schimbare a orei va fi valabilă până în data de 31 martie 2019. În consecință, ora de iarnă va fi valabilă în intervalul de timp 28 octombrie 2018 – 31 martie 2019.

Totuși, există discuții în contradictoriu referitor la această schimbare a orei. În urma unor sondaje efectuate la nivelul Uniunii Europene, mai mult de 80% dintre cei chestionați s-au declarat împotriva păstrării acestei reguli. Ei doresc renunțarea la ora vară/iarnă. Este vorba, conform datelor publicate, de cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE. Practic, apropximativ 4,6 milioane de persoane au participat la acest sondaj.

Cand se schimba ora 2018. România a adoptat ora de vară în 1917
România a adoptat ora de vară în 1917, iar introducerea orei de vară a fost o necesitate de război. Era vorba despre Primul Război Mondial. Primele țări care au introdus acest sistem al schimbării orei au fost Germania și Austro-Ungaria, începând cu 30 aprilie 1916.

Motivațiua care a stat la baza acestei decizii a fost economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război. Trecerea la ora de vară a fost anunțată oficial la data de 1 mai 1916, consemnează wikipedia. Un an mai târziu, puterile Antantei au adoptat și ele schimbarea și, așa după cum scriam mai sus, România a făcut același lucru.

Trecerea de la ora de iarnă loa ora de vară (și invers) a fost reglementată de o directivă europeană, în anul 2001. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din din octombrie.

Cu toate acestea, reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977. Aceasta avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată de-a lungul timpului.

Cand se schimba ora 2018. În România, de-a lungul timpului, au existat mai multe schimbări
După Primul Război Mondial, România a renunțat la această regulă a orei de vară/iarnă. Dar ea a revenit.

– A fost reintrodusă în 1932, din rațiuni economice.
– Până în 1939, ora de vară a funcționat anual, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie.
– În perioada 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.
– În 1943, practica trecerii de la ora de iarnă la ora de vară a fost suspendată.
– A fost reintrodusă mai apoi începând cu anul 1979.

Recomandari