Atentie! Poti ramane fara masina. Cum s-a ajuns la amenzi de sute de euro şi sechestru pe automobile pentru romani in Italia

Mai mulţi români, alături de alţi cetăţeni străini din Italia, au fost amendaţi cu sute de euro şi li s-a pus sechestru pe maşini, după ce Noul Cod Rutier a intrat în vigoare în ţara gazdă.
Noile prevederi, anunţă publicaţia românilor din Italia, Rotalianul, au intrat în vigoare în 4 decembrie. Conform acestora, le este interzisă circulaţia cu o maşină înmatriculată în străinătate cetăţenilor care au stabilită reşedinţa în Italia de peste 60 de zile.

O primă victimă a poliţiştilor italieni a fost un român de 50 ani, care conducea un autoturism Audi înmatriculat în România.

„Marţi după-amiază, în timpul unor verificări, agenţii au oprit pe strada Baracchini din Florenţa un Audi cu plăcuţe de înmatriculare româneşti, informează La Repubblica. La volanul autoturismului se afla un român în vârstă de 50 de ani, care locuia în Italia de mai bine de 10 ani. În urma verificării documentelor şoferul român a primit o amendă de 498,40 euro. Amenda a fost plătită pe loc de bărbatul român iar maşina i-a fost sechestrată“, scrie Rotalianul, menţionând că în aceeaşi acţiune a poliţiştilor a fost sancţionat şi un chinez, care locuieşte în Italia de 7 ani, şi care conducea o maşină înmatriculată în Spania.

Un alt şofer român, în vârstă de 30 ani, a fost surprins în Ravenna, tot în prima zi de aplicare a noilor reglementări, circulând cu o maşină cu numere româneşti, acesta primind o amendă de 1.112 euro, pe care a plătit-o pe loc. Certificatul de înmatriculare i-a fost confiscat şi i-a fost pus sechestru pe maşină.

Potrivit publicaţiei românilor din Italia, articolul care le pune probleme străinilor este Articolul 93 din Codul rutier italian, care la alineatul 1 bis prevede, conform ultimelor modificări: „Este interzis cetăţenilor care au stabilită reşedinţa în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate”.

„În prezent, pe teritoriul Italiei, cetăţenii cu rezidenţa care depăşeşte un număr de 60 de zile pot circula doar cu autoturisme înregistrate cu numere de înmatriculare italiane. În caz contrar, maşinile vor fi transportate în afara teritoriului italian, cu un permis de circulaţie pe termen de 180 de zile. În caz contrar se va începe confiscarea administrativă a automobilului. (…) De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul Italian, interzice şi conducerea maşinii unei rude sau a unui prieten care trăieşte în străinătate. Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că maşinile înmatriculate pe firme, luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp“, mai notează Rotalianul.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More