ATENȚIE! Efectele condamnării lui Dragnea. Atenție la Dăncilă, să nu dea OUG să-l scape!

0 52

Condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, în primă instanță, cu executare, în dosarul angajărilor fictive reprezintă, așa cum anticipam încă de ieri, un moment de răscruce care va delanșa de azi încolo efectul de domino pe scena politică, dar mai ales în interiorul partidului. Un prim efect notabil este restabilirea încrederii în justiție, după o serie de achitări răsunătoare și un val de atacuri menite să o slăbească. Ce alte consecințe va avea condamnarea celui mai puternic om din România?, întreabă jurnalistul Dan Tăpălagă pG4Media.ro.

– Crește exponențial presiunea opiniei publice asupra lui Liviu Dragnea, pentru a demisiona atât din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cât și din cea de lider PSD. Dragnea este de azi dublu infractor, dificil să mai reziste prea mult în funcții.

– Se delanșează luptele interne pentru putere. Liderii PSD cu veleități – Mihai Tudose, Adrian Țuțuianu, Gabriela Firea etc. – au cale deschisă pentru a începe bătălia pentru șefia partidului.

– Se întețește lupta parlamentară împotriva justiției. Mai mult, Dragnea va pune presiune pe Guvernul Dăncilă să emită o ordonanță de urgență care să dezincrimineze faptele pentru care astăzi este condamnat (abuzul în serviciu). Doar așa va putea fi sigur că va reuși să evite o condamnare definitivă la completul de cinci.

– De azi încolo va fi limpede pentru oricine că lupta lui Dragnea împotriva justiției nu are legătură nici cu abuzurile, nici cu statul paralel, ci cu libertatea personală.

– Va încerca să forțeze inclusiv planul suspendării, dar aici se va lovi de Călin Popescu Tăriceanu, ale cărui interese politice pe termen lung îl determină să nu susțină această aventură politică.

– Va accelera inclusiv planul acaparării serviciilor secrete, prin trecerea lor de la președinte la Parlament.

– Dragnea devine un pericol și mai mare pentru corecta funcționare a statului român, dar marea întrebare este câți vor mai fi dispuși să-l urmeze în opera de distrugere a instituțiilor cheie cu scopul salvării personale.

– Cresc șansele ca Gabriel Vlase să fie votat rapid la șefia SIE. Dragnea va avea suficiente fronturi de luptă deschise, unul în plus va fi prea mult. Dacă Vlase devine șef SIE, automat apare un nou pol de putere în PSD.

– Planurile lui Dragnea a candida anul viitor la prezidențiale, de a fi nominalizat vreodată premier și în general cariera lui politică sunt puternic afectate. Liderul PSD se trasformă de azi în ceea ce se cheama în politică într-un dead man walking, dar trebui să ținem cont că de aici încolo nu va mai avea nimic de pierdut și va acționa în consecință.

– Dragnea va reprezenta o vulnerabilitate și mai mare pentru România, fiind dispus să sacrifice orice temă sau proiect de interes național pentru a cumpăra bunăvoința puternicilor zilei.

****

Judecătorii de la Înalta Curte au pronunțat azi sentințele în dosarul lui Liviu Dragnea. Președintele PSD a primit trei ani și jumătate de închisoare cu executare prin contopirea pedepselor din acest dosar și dosarul Referendumului. Sentințele sunt în primă instanță, ele pot fi atacate cu apel. Toți inculpații au primit pedepse cu închisoare, majoritatea cu suspendare. Doar în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Dragnea, a încetat procesul penal pentru că aceasta și-a plătit prejudiciul.

Iată deciziile magistraților:

Liviu Dragnea: 3 ani și șase luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Anulează suspendarea din dosarul referendumului. Achitat pentru fals intelectual (cu unanimitate). Contopește cele două pedepse. Rezultă condamnare la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare

Floarea Alesu – 3 ani și 7 luni cu executare. Floarea Alesu e fosta directoare a Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman,

Rodica Miloși – 3 ani cu suspendare. Rodica Milos a fost director economic la DGASPC Teleorman.

Șefu Olguța – 3 ani închisoare cu suspendare. Fost director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman

Ionel Marineci– condamnă cu suspendare 3 ani. Sef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei,

Marica Valentina Mirela: Condamnată la 3 ani cu suspendare. Fost șef al Complexului de recuperare și coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei

Bombonica Prodana (fosta soție a lui Liviu Dragnea): încetează procesul penal. Sancțiunea administrativă a amenzii de 1000 de lei. Mai multe detalii aici.

Balaban Constantin Claudiu: 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual. A fost șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din mun. Alexandria.

Gheorghe Nicușor: 1 an închisoare cu suspendare pentru fals intelectual și abuz în serviciu. A fost șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare.

Stoica Anisa Niculina: 1 an cu suspendare pentru fals intelectual și abuz în serviciu. Stoica Anisa (una dintre cele angajate fictiv la Direcția Copilului, care lucra de fapt la PSD) e una dintre cele care au recunoscut faptele.

Botorogeanu Adriana: 2 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Este a doua secretară angajată fictiv, și ea și-a recunoscut fapta

Recomandari