Astăzi se convoacă toate adunările generale ale Parchetelor din România, pentru a decide ce e de făcut după ordonanța horror a lui Tudorel

0 49

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat miercuri seară, într-o postare pe Facebook, că astăzi, joi, „se convoacă toate adunările generale ale parchetelor din România, la cererea secției de procurori a CSM”.

Danileț nu-și mai face iluzii: „politicul, prin mâna ministrului justiției, vrea să preia în totalitate controlul asupra justiției penale”. De aceea, „se impune o reacție a magistraților care, în opinia mea, nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări exprimate în scris”.

Textul lui Cristi Danileț

„Cred că este clar pentru toată lumea că politicul, prin mâna ministrului justiției, vrea să preia în totalitate controlul asupra justiției penale. Instrumentele cele mai importante sunt două: Parchetul, pentru că investighează dosarele cu politicieni și oameni de afaceri, respectiv organele care anchetează magistrații (Inspecția Judiciară și SIIJ nou-creată). Cu alte cuvinte, cine poate numi, dar mai ales revoca șefii parchetelor, respectiv șefii organelor de anchetare a magistraților, ține în mână tot sistemul.

Prin modificările aduse legilor justiției și prin OUG adoptată ieri, toată această putere este transferată ministrului justiției. El este cel mai puternic om din sistemul de justiție, deși el nu trebuie să facă parte din sistemul de justiție, ci el este parte din sistemul de execuție al statului.

În atare condiții, se impune o reacție a magistraților care, în opinia mea, nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări exprimate în scris. Mâine se convoacă toate adunările generale ale parchetelor din România, la cererea secției de procurori a CSM.
Până la această oră nu există vreo reacție din partea judecătorilor din CSM.”

Recomandari