Astăzi există mai mulți sclavi în lume decât în toată istoria omenirii. Cum este posibil așa ceva într-o lume modernă? Iată datele investigației:

0 48

Deși ne place să credem că acum omenirea a ajuns la un anumit grad de civilizație, iar drepturile omului sunt mai mult respectate în aceste zile decât în toată istoria omenirii, ei bine, se pare că ne înșelăm, asta dacă ne luăm după un raport al lui Benjamin Skinner, jurnalist de investigații care și-a petrecut ultimii patru ani de zile studiind sclavia în timpurile contemporane nouă, alături de mai mulți sociologi și organizații de apărare a drepturilor omului din întreaga lume.

Se estimează că aproximativ 45 de milioane de oameni din lume sunt forțați să lucreze, să se prostitueze sau să se căsătorească forțat. Deși cea mai mare parte a acestor fapte ilegale și imorale apar în fiecare zi în buletinele de știri sau le citim pe internet tindem să le disociem de sclavie, însă nu ar trebui să facem acest lucru, potrivit lui Skinner. Diferite forme de sclavie există în țări precum India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Asia de Sud-Est, Sudan, Haiti, Brazilia, America Latină, chiar și în Statele Unite.

Pe vremea lui Iulius Caesar, peste jumătate din populația Romei erau sclavi aduși din Galia sau nordul Africii. Mai apoi, când musulmanii au cucerit zone din Spania, Portugalia și Marea Mediterană, peste un milion de europeni au fost duși în nordul africii ca sclavi. Primii sclavi africani au fost aduși în America de Nord pe o navă olandeză în Virginia, în 1619.

Însă, niciodată în istorie nu a existat mai multă sclavie în lume decât în timpurile actuale. Bineînțeles acest lucru poate fi pus pe seama faptul că acum populația globului este de 7 miliarde de persoane. Da, suntem mai mulți, însă suntem și mai învățați, mai inteligenți, cu mai multe valori morale, sau cel puțin asta ne place să credem despre noi…

Conform celor de la globalslaveryindex.org, care monitorizează acest fenomen la scară globală, în România, anul trecut circa 80.000 de locuitori au fost supuși la diferite forme de sclavie. Țara noastră se situează la mijlocul clasamentului, pe locul 32 în din 167 de țări monitorizate.

Recomandari