Apocalipsa vine pe scara Richter. Cutremurul din Italia a ras biserici şi a scos morţii din morminte

0 16

Centrul Italiei a fost afectat duminică de cel mai puternic seism din ultimii 36 de ani din Peninsulă şi al patrulea în decurs de numai o săptămână. Oamenii din zonă au ajuns în pragul disperării

Zeci de oameni au fost răniţi şi zeci de clădiri s-au prăbuşit în Italia, în urma unui seism cu magnitudinea 6,5, cel mai puternic din ultimii 36 de ani din Peninsulă şi al patrulea în decurs de o săptămână. Produs la ora locală 7.40 (8.40, ora României), la o adâncime de 10 kilometri, seismul a avut epicentrul în apropiere de oraşul istoric Norcia, din regiunea Umbria, la circa 100 de kilometri distanţă de Perugia şi 134 de kilometri distanţă de Roma.
Cutremurul, care a afectat în special municipalităţile Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso şi o zonă montană între regiunile Umbria şi Marche, s-a produs după ce, miercuri, trei seisme au zguduit zona. Iar acestea din urmă au survenit la numai două luni după ce un cutremur care a afectat localităţile Amatrice, Accumoli şi Arquata del Tronto din aceeaşi zonă centrală, a provocat moartea a 298 de oameni. Mişcarea telurică de duminică dimineaţa a fost resimţită practic în toată ţara şi a dus inclusiv la oprirea circulaţiei metroului la Roma, pentru verificări.
În genunchi în faţa ruinelor
La Norcia, oamenii cuprinşi de panică au ieşit pe străzi, iar biserica San Benedetto, din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit. Disperaţi, călugării şi localnicii au căzut în genunchi în faţa ruinelor, pentru a se ruga. „Este o tragedie. Este lovitura de graţie. Biserica este distrusă“, a declarat episcopul Renato Boccardo pentru Reuters. „Toată lumea este blocată într-o stare fără sfârşit de frică şi stres. Sunt la capătul puterilor“, a spus Boccardo, referindu-se la miile de replici seismice care au zguduit zona din august, precum şi la cutremurele de miercuri.
1477916297-1999-627x0
Şi localitatea Amatrice a fost afectată. Biserica Sant’Agostino s-a transformat într-o ruină, iar de sub dărâmăturile altor clădiri din zonă au fost scoase cel puţin trei persoane, dintre care două rănite grav. Seismul de duminică a afectat grav şi un cimitir din localitatea Castelsantangelo sul Nera, unde sicriele şi osemintele au fost aruncate din cripte.
Gaură uriaşă în munte
Postul de televiziune Sky TG24 a difuzat imagini ce arată o crăpătură uriaşă apărută într-un munte în apropiere de Ussita, comună din provincia Macerata, regiunea Marche din Italia, nu departe de epicentrul seismului. Fisura nu exista înainte de cutremur, a declarat postul de televiziune.
Continuarea pe adevarul.ro
Recomandari