Anunt grav de la Bruxelles: 16 jandarmi romani prinsi facand contrabanda cu tigari peste granita!

0 48

Portalul euobserver.com, de la Bruxelles, publica in data de 15 august o dureroasa ancheta la adresa Jandarmeriei din Romania. Informatiile au fost preluate in tara noastra de cunoscutul jurnalist Oreste Teodorescu.

”În încercarea de a-și spori credibilitatea, misiunea UE de justiție și poliție din Kosovo a declanșat dosare legate de cazuri de corupție la nivel înalt împotriva oficialilor locali și a concediat 16 jandarmi care au fost prinși prin contrabanda cu țigări și alcool peste graniță.

„Principiul nostru principal este că nimeni nu este mai presus de lege și vom continua să aplicăm acest lucru”, a declarat șeful misiunii Eulex, Yves de Kermabon, în cadrul unei audieri joi (3 iunie).

El a subliniat importanța anchetelor efectuate de procurorii Eulex la 26 aprilie la sediul ministerului transporturilor din Pristina, ministrul însuși fiind suspectat de spălare de bani, abuz de funcții publice și corupție.

Misiunea de poliție și justiție formata din 2.800 de persoane, desfășurată de UE după ce Kosovo și-a declarat independența în 2008, a fost criticată în trecut pentru că nu a arătat suficientă forta împotriva oficialilor corupți și a crimei organizate – una din funcțiile sale principale.

„Căutările sunt doar începutul. Astfel de activități se află în centrul mandatului Eulex”, a declarat dl Kermabon.

Dar el a avertizat și împotriva așteptării convingerilor prea curând, deoarece procesele judiciare au nevoie de timp, mai ales în Kosovo, unde judecătorii trebuie să lucreze cu trei sisteme juridice, în funcție de momentul comiterii crimelor – iugoslavă, sârbă și kosovară.

„Noi avem gauri majore în misiune și încă nu avem personal, dar poliția kosovară funcționează destul de bine și poate că vom reuși într-un anumit punct să reducem misiunea de poliție. Componenta esențială este misiunea de justiție”, a subliniat el .

Într-un episod jenant la doar o săptămână înainte de cursa anti-grefă, 16 jandarmi români care au fost detașați la unitatea Eulex din Mitrovica, în partea de nord a provinciei Kosovo, au fost prinși cu contrabanda cu țigări și alcool peste graniță, în timp ce mergeau acasă pentru vacanță.

Între timp au fost trimiși înapoi în țară și a fost lansată o investigație, inclusiv în lanțul de conducere superior al unității românești.

„Am reacționat imediat foarte puternic și am spus că nu putem accepta acest lucru de la un membru al UE. Aceasta este o chestiune de credibilitate pentru Eulex și pentru UE ca întreg”, a declarat dl Kermabon jurnaliștilor după audiere.

Cu toate acestea, statele membre trebuie să se ocupe de astfel de cazuri în propriile sisteme judiciare, a subliniat el.

Cei 16 jandarmi au fost decorati în martie de către guvernul român pentru „profesionalismul” lor în îndeplinirea îndatoririlor lor, care includ managementul mulțimii, protecția VIP-urilor și escortarea de obiecte valoroase sau explozive.

Parlamentul European va examina această chestiune și va cere Bucureștiului să facă investigații judiciare, pentru a arăta că UE nu practică standarde duble, a declarat Ulrike Lunacek, raportor a Parlamentului european verde, raportorul pentru Kosovo.

„Unii oameni pot lega faptul că UE solicită statul de drept și lupta împotriva corupției în Kosovo, dar statele membre nu fac acest lucru dacă se întâmplă ceva. Este important ca România să arate ca acești jandarmi care au fost prinsi făcând contrabanda “ vor fi deferiti justiției din România „, a spus ea.

Potrivit doamnei Lunacek, Bucureștiul ar trebui să fie deosebit de interesat să demonstreze că urmează aceste dosare , după ce nu a dat sancțiuni împotriva altei unități de jandarmi, responsabilă de moartea a doi oameni în 2007, în timpul ciocnirilor cu demonstranții din Pristina . În acel moment, jandarmii români făceau parte din misiunea ONU de menținere a păcii, Unmik.

„Eulex este necesar, dar este important ca acestea să răspundă așteptărilor oamenilor. Ei vor fi judecați, în ochii publicului kosovar, dacă vor reuși să facă ceea ce autoritățile din Kosovo nu o fac, într-adevăr împotriva marilor pe de altă parte, nu numai mica corupție și statele membre trebuie să respecte aceleași standarde atunci când vine vorba de propriii cetățeni, dacă sunt vinovați de corupție sau de alte infracțiuni „, a concluzionat ea”.

https://www.facebook.com/OresteTeodorescu/posts/1189718174499755

Sursa: euobserver.com

Recomandari