Antreprenor din Neamț: „Funcționarii publici ar trebui să înțeleagă că sunt în slujba cetățeanului și nu invers.”

2

Săptămâna aceasta ne-a atras atenția o postare de pe Facebook, a unui antreprenor din Neamț, care dorește să îmbunătățească semnificativ comunicarea dintre instituțiile publice și cetățeni.

Proiectul lui se numește „Planul de Excelență în Comunicare al Instituțiilor Publice din România”.

Am vrut să aflăm mai multe, așa că l-am contactat pe cel cu inițiativa și i-am luat un interviu.

Reporter: Cine este antreprenorul Mihai Costin?

– Am 34 de ani, sunt de profesie economist și fondator al agenției de marketing online și publicitate – Quad Project S.R.L

Reporter: Cum ți-a venit ideea a înființa acest Plan de Excelență în Comunicare al Instituțiilor Publice?

Din totdeauna mi-am dorit să fac o afacere prin care să aduc un beneficiu major oamenilor.

În cei 16 ani de carieră în vânzări și marketing am lucrat atât cu instituțiile publice din România dar și cu companii. Am avut ocazia să cunosc sute de primari, manageri și câteva mii de clienți persoane fizice.

Companiile multinaționale pentru care am lucrat, m-au trimis la cursuri și m-au făcut să înțeleg încă de atunci importanța comunicării.
Cu timpul am aprofundat acest domeniu cu câteva articole și cărți de specialitate și de acolo am aflat pentru prima dată despre marketingul serviciilor publice.

Eram la Bruxelles și acela a fost click-ul care m-a făcut să gândesc acest plan.

Reporter: Cui se adresează acest plan?
Se adresează instituțiilor publice care lucrează in mod direct cu contribuabilii.

Funcționarii publici ar trebui să înțeleagă că sunt în slujba cetățeanului și nu invers.

Limbajul folosit în aceste unități trebuie să fie unul politicos iar responsabili de acest lucru sunt chiar conducătorii unităților.

Reporter: Cum o să reușiți a acest lucru?

Cu ajutorul unor proceduri „mereu la vedere” și a unui set de reguli de comunicare, îi vom ajută pe funcționarii publici să comunice mai eficient și mai politicos cu cetățenii, încă de la angajare.

Vom dota holurile instituțiilor cu materiale care să îi ajute pe contribuabili să își înțelegă și drepturile nu doar îndatoririle.

Instituția va pune la dispoziție cu ajutorul nostru chestionare privind satisfacția serviciilor oferite și tot de aici vor afla și nevoile adevărate ale cetățenilor.

Reporter: Ce vor obține instituțiile în final?

În primul rând își vor îmbunătăți imaginea în față cetățenilor, care de multe ori nu este cea mai „roz”, vor oferi servii publice de calitate și prin eficiență vor diminua procesele birocratice.

Reporter: Îi vor costă scump aceste servicii?

Costurile au fost gândite în așa fel, încât să nu depășească valorile pe care instituțiile le plătesc acum și altor companii furnizoare de servicii, cum sunt cele de mentenanță web sau software.

Reporter: Mai aveți și alte produse sau servicii destinate instituțiilor publice?

Dacă primăriile ne vor accepta ca parteneri de drum, vom începe campanii de educație antreprenorială și financiară în mediul rural. Îi vom ajuta pe cetățenii cu idei să se reinventeze după pandemie și să creeze noi locuri de muncă.

Vom sprijini acțiunile de mediu și de gospodărire a localităților apelând la spiritul civic al cetățenilor.

Ne dormim să promovăm bibliotecile și să le dotăm cu cărți de specialitate iar după pandemie să organizăm și evenimente, altele decât cele cu zilele comunelor.

Reporter: Ce vreți să le transmiți în final cititorilor și de ce nu conducătorilor instituțiilor publice?

Nu există cetățean major să nu fi luat contact cu administrația publică în ultimii ani. Știm cu toții că acest sector trebuie îmbunătățit, chiar există și un cadru legal în acest sens, încă din anul 2004.

Conducătorii știu că pot apela la serviciile noastre de acum și au aflat cu ocazia acestui interviu că există companii dedicate exclusiv, îmbunătățirii serviciilor publice.

Ne dorim să ajungem în atenția câtor mai mulți conducători de instituțîi de stat, primari și președinti de consilii județene.

Pe această cale vă rog să distribuiți acest articol în grupuri locale sau acolo unde doriți o schimbare.

Cu deosebită stimă,
Mihai Costin Fondator
Quad Project S.R.L

Recomandari