Andrei Roibu: Ieri era elev în Piatra-Neamț, acum face cercetare la Rolls-Royce

0 19

Andrei Roibu, până nu de mult elev la Colegiul Național Petru Rareș – Piatra Neamț, este un exemplu de pietrean de-al nostru care a reușit

prin propriile puteri. Fără să fie din rude mari împărătești, dar cu o susținere familială responsabilă și corect orientată, fără resurse financiare consistente și fără relații suspuse, acest tânăr a tinut ani de zile capul de afiș la olimpiadele de fizică, a învățat, a învățat și iar a învățat și acum îl găsim într-un internship la Rolls-Royce, făcând cercetare în concepte viitoare de avioane.

L-am descoperit pe Andrei Roibu acum câțiva ani când încercam să îi luăm un interviu unui profesor de fizică despre megaproiectul ITER (International Thermonuclear Experimental Reacto), un proiect de cercetare și inginerie a fuziunii nucleare. Din păcate, nu am găsit niciun profesor de fizică din Neamț care să stăpânească subiectul destul de bine ca să accepte un interviu, dar în schimb l-am gasit pe el, Andrei Roibu, un elev modest, dar care știa pe de rost ce se întâmplă într-un reactor nuclear de fuziune, cunoștea și proiectul în discuție și desigur că am făcut interviul cu el.

Am vrut să aflăm de la el cum de a ajuns într-un loc atât de exclusivist și i-am adresat câteva întrebări pentru a realiza un interviu onine.

Ieri, elev la un liceu din Piatra-Neamț, azi la Rolls-Royce. Cum ați ajuns acolo și ce viitor vă oferă această colaborare cu cei de la Rolls-Royce ?

Muncă, preseverență și ceva ajutor Divin. Pentru a ajunge în Rolls-Royce, a trebuit să parcurg un drum care se identifica cu viața mea, plecat din CN Petru Rareș unde am fost îndrumat de domnul profesor Oniciuc, trecând prin politică și apoi greutățile, dar și multele bucurii venite odată cu studiul în afară. Fiecare etapă însă m-a învățat ceva, iar acest bagaj m-a ajutat să obțin o poziție la Rolls-Royce. Această colaborare îmi deschide ușa către ceea ce înseamnă cercetare aplicată de ultima oră în domeniul aerospațial, și oportunitatea de a mă dezvolta ca inginer, dar și ca persoană.

Însă ceea ce m-a motivat mereu a fost visul meu de a lucra acolo și în cercetare în aerospace. Cum am zis mereu, dacă îți urmezi visul, în cele din urma vei persevera.

Cât timp ați fost elev în Piatra-Neamț și ați avut an de an rezultate deosebite la olimpiadele de fizică, a încercat cineva, autoritate publică, șef de instituție, politician, patron sau orice alt om cu putere de decizie să vă ofere un post de orice fel sau să faca vreun demers pentru a vă ține și angaja la noi în Neamț?

Vă dați seama că este dificil să angajezi un elev de liceu pe o poziție de responsabilitate, fie în Neamț, fie în Sheffield, pentru ca lipsește experiența. Asta nu înseamnă că e imposibil, însă. Cu toate acestea, în afara de suport din partea unor profesori cu ar fi domnul profesor Iacob, Oniciuc sau doamna profesor Vîrlan în ceea ce înseamnă pregătirea mea academică, nu pot zice că am fost contactat de cineva pentru a mi se face o ofertă de a rămâne sau de a mă întoarce. Singura ofertă care mi s-a făcut a fost din partea domnului conf. dr. Sebastian Popescu, de la Facultatea de Fizică din Iași, care mi-a oferit șansa de a studia acolo la terminarea studiilor, însă cum eu doream ceva mai aplicat, am ales să urmez drumul ingineriei, iar nu al fizicii teoretice.

Acestea sunt adevăratele valori umane ale județului Neamț dar din pacate nimeni nu face nimic pentru a ține acești copii aici și nici pentru a-i face să se întoarcă.

Interviu realizat cu Andrei Roibu în 2015

Recomandari