Alexandru Rafila recunoaște că infecția cu COVID-19 putea fi controlată mai bine la nivel mondial. Greșeala Chinei în relația cu OMS

Medicul Alexandru Rafila recunoaște că infecția cu COVID-19 putea fi controlată mai bine la nivel mondial. Acesta semnalează o eroare de comunicare în acest sens pe axa China – OMS.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila recunoaște că infecția cu COVID-19 putea fi controlată mai bine la nivel mondial. Greșeala Chinei în relația cu OMS

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat care a fost o posibilă cauză a pierderii de sub control a pandemiei de COVID-19 la nivel mondial.

În opinia românului care este și membru în Organizația Mondială a Sănătății, oficialitțile din China ar fi trebuit să transmită mai repede către OMS structura genomului noului coronavirus.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Dr. Rafila spune că, într-un astfel de context sensibil, câteva zile contează în comunicarea de informații, iar infecţia putea fi mai bine controlată.

La începutul anului, OMS a lăudat public China pentru răspunsul rapid al autorităţilor în criza epidemiei de coronavirus, şi pentru faptul că ar fi împărtăşit imediat modelul structurii genetice a virusului.

ADVERTISEMENT

Se pare că lucrurile nu ar fi stat deloc așa. Conform informaţiilor obţinute de AP, ar fi durat mai bine de o săptămână până când China a trimis către OMS structura genomului noului coronavirus.

Alexandru Rafila: ”Aici este una dintre probleme”

Într-un interviu pentru Mediafax, profesorul Alexandru Rafila a explicat pentru datele prezentate de Associated Press și spune că întârzierea Chinei în emiterea de date a creat probleme serioase.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

“Practic OMS a fost informată referitor la această secvenţiere a genomului simultan cu postul de televiziune oficial din China, deci nu au fost informaţii care să fi fost furnizate în avans.

Probabil că aici este una dintre probleme, pentru că în momentul în care OMS a avut această structură a genomului virusului a putut să colaboreze cu Institutul Robert Koch din Germania şi să pună la punct unele teste de diagnostic care au fost disponibile în lume şi care au făcut posibil de fapt şi diagnosticul primilor pacienţi.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Se pare că nu este vorba despre un decalaj mare de timp, dar în toată această situaţie de urgenţă câteva zile contează, pentru că, în câteva zile sau în două săptămâni, de exemplu, transmiterea infecţiei poate fi mai bine controlată, datorită faptului într-un interval de timp în care nu intervii, rata de răspândire poate fi mare.”, a spus medicul.

Loading...

Recomandari