ALERTA! Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Putin

0 19

Occidentalii au fost preocupați în ultima vreme de situația Ucrainei, pe care au considerat-o ținta lui Vladimir Putin în Europa, dar se pare că, mai nou, liderul de la Kremlin și-a îndreptat atenția spre Republica Moldova, stat în care Moscova controlează regiunea Transnistria, scriu jurnaliștii de la Wall Street Journal.

Zece ani se fac săptămâna aceasta de când regimul prorus din Transnistria a organizat un referendum în care 97,2% din populație s-a pronunțat pentru anexarea la Rusia. Cu această ocazie, așa-zisul președinte al regiunii, Evgheni Şevciuc, a emis decretul de punere în aplicare a rezultatului referendumului. De asemenea, el a mai anunțat și formarea unei comisii care să uniformizeze legislația transnistreană cu cea rusească și a cerut să se realizeze un plan în acest sens.

Până în acest moment, Putin nu s-a pronunțat deloc în legătură cu decretul, deși, scrie WSJ, este greu de crezut că Şevciuc a semnat documentul fără aprobarea prealabilă din partea Kremlinului. Media rusească se arată, însă, de-a dreptul entuziasmată de ideea anexării. Potrivit sursei citate, aproximativ o treime din locuitorii regiunii sunt etnici ruși.

Moscova susține că Transnistria este prinsă la mijloc între Republica Moldova și Ucraina, dar guvernul de la Kiev susține că nu a luat nicio măsură care să vizeze acest teritoriu, alta în afară de suspendarea cooperării militare care a urmat anexării ilegate a Crimeii de către Rusia.

În august, tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac asupra ”inamicului” și circa 400 de soldați ruși au participat la o altă simulare în aprilie 2015. Ei fac parte dintr-un contingent de circa 1.000 de soldați pe care Moscova îi menține în regiune, în ciuda promisiunilor făcute că îi va retrage până în 2002.

Acestea, dar și decretul lui Evgheni Şevciuc sugerează să Putin testează terenul pentru o eventuală nouă mișcare. Prin urmare, notează WSJ, liderii europeni și americani trebuie să transmită clar că orice efort al Rusiei de a ocupa permanent Transnistria va fi tratat ca pe o încălcare a suveranității Republicii Moldova și va duce la sancțiuni.

Recomandari