Alertă pe Aeroportul Iași. Un avion plin cu muncitori revine din Germania în plină pandemie. Câți dintre aceștia s-au îmbolnăvit pe plantațiile de sparanghel?

59

Situație ciudată la Aeroportul Internațional Iași. Companiile aeriene care fac zboruri comerciale au primit o lovitură sub centură cu doar câteva ore înainte de a efectua cursele. Timp de încă două săptămâni, pe Aeroportul din Iași aceste curse vor fi ținute la sol. Ajung însă în Capitala Moldovei avioane pline cu muncitorii sezonieri care au fost la muncile agricole din Germania. La doar câteva săptămâni de la plecare, unii muncitori au ajuns să se întoarcă. Au fost lăsați să plece cei care prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Practic, statul român va trebuie acum să-i îngrijească din bani publici pe cei care au plecat sănătoși la muncă în afara țării

Aeroportul Internațional Iași rămâne în continuare închis companiilor aeriene care efectuează zboruri comerciale către marile orașe ale Europei. O decizie luată de autoritățile centrale în miez de noapte a dat peste cap planurile marilor companii ce aveau deja programate curse cu plecare din Iași. În schimb, la Iași, pe lângă zborurile externe, ajung și curse din Germania, pline cu muncitori sezonieri în agricultură.

Astăzi, la ora 14:25, este programată sosirea unei curse din Hamburg (Germania) pe Aeroportul Internațional Iași, cursă care va repatria mai mulți muncitori sezonieri plecați să lucreze în agricultură. Repatrierea acestora este cel puțin ciudată în condițiile în care exodul a început în aprilie, iar contractele durează măcar două luni. În plus, pe plantațiile agricole din Germania au apărut cazuri de coronavirus, iar doi munctori români au și decedat din această cauză.

Mulți români s-au plâns de condițiile de muncă, de faptul că stau cu zecile în barăci și că nu beneficiază de atenție medicală în cazul unei îmbolnăviri. Unii au ajuns să fie dați afară abuziv după ce au denunțat contractele încheiate cu angajatorii nemți, iar alții s-au aflat în mijlocul unui focar de COVID-19. Acum, o parte din ei se întorc acasă, expunând la un risc uriaș familiile din care provin și nu numai.

Risc uriaș de îmbolnăvire în Hamburg

În Hamburg, zona de unde vine aeronava, sunt înregistrate aproape 5.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Zona este după aglomerările Berlin și Munchen, pe locul trei din toată Germania ca număr de infectări. Cei care se întorc acasă nu vor mai sta în carantină ca până acum, ci vor intra în izolare la domiciliu, aceasta fiind noua măsură impusă de autorități. Practic, în cazul în care au contractat virusul, există riscul să-i îmbolnăvească și pe alții.

S-a ajuns la o asemenea situație și pentru că Guvernul României nu a luat la timp măsurile necesare. Mii de oameni au plecat la muncă sezonieră în plină pandemie, fără a beneficia de vreun sprijin. Oamenii au fost lăsați de izbeliște, puși în fața unui risc uriaș. Cei care s-au îmbolnăvit acolo sunt acum trimiși acasă să se trateze pe cheltuiala statului român, care astfel a ieșit în pierdere. Cine le va deconta acestor oameni cheltuielile medicale? Răspunsul este unul foarte clar: statul român, din taxele și impozitele noastre ale tuturor.

Între timp, cursele comerciale au primit o lovitură neașteptată din partea Guvernului odată cu ridicarea stării de urgență. Rutele spre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda și Marea Britanie vor fi suspendate până pe 28 mai inclusiv. În unele țări erau programate și curse de la Iași.

Un astfel de zbor a fost și cel din 15 mai, de la 6:00 dimineața, al companiei Wizz Air către aeroportul Lutton de lângă Londra. Cum reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență au ieșit foarte târziu pentru a anunța că măsura suspendării zborurilor se prelungește, companiile aveau deja programate orele de zbor, iar pasagerii erau așteptați să ajungă la aeroport. Câteva zeci de persoane din județele învecinate au ajuns la aeroportul din Iași și au fost obligate să se întoarcă din drum pentru că zborul a fost anulat. Wizz Air a anunțat condițiile prin care vor fi returnați banii plătiți pe bilete.

„Pasagerii cu rezervări afectate de suspendarea zborurilor vor fi informați automat prin e-mail dacă au rezervat direct pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil. Clienții vor primi automat în contul de client WIZZ 120% din valoarea achitată pentru călătorie, suma care poate fi folosită în următoarele 24 de luni pentru achiziția de produse și servicii Wizz Air.

Pasagerii pot alege rambursarea banilor – care va dura mai mult – și vor fi informați despre pașii necesari pentru un transfer bancar sau transferul către un card bancar printr-un e-mail separat. În acest caz, clienții vor putea primi doar 100 la sută din suma achitată inițial. Pasagerii care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism – inclusiv agențiile de turism online – trebuie să ia legătura cu agenția de unde și-au cumpărat biletele”, se arată într-o adresă a Wizz Air.

Recomandari