ALERTĂ Lovitura de la CCR pentru Dragnea. Noile completuri de 5 judecători de la ÎCCJ sunt legale

Curtea Constituţională a public motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că ÎCCJ nu a stabilit legal componenţa completurilor de 5 judecători. Motivare tranşează şi noua dispută care a dus la decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-au suspendat şi noile completuri, trase la sorţi după decizia CCR.

Vezi AICI motivarea CCR! (.pdf)

Astfel, CCR explică fără echivoc faptul că ÎCCJ trebuie să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor, nu doar membrul desemnat fără tragere la sorţi (preşedintele). Este exact interpretarea ÎCCJ, pusă în practică înainte de publicarea motivării CCR.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective”, precizează CCR.

Cu privire la viitoarele componenţe ale completurilor în materie penală, CCR precizează că acestea trebuie realizate dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. Până acum, Colegiul de conducere al ÎCCJ stabilise că judecătorii care au făcut parte din completuri într-un an nu pot participa la tragerea la sorţi pentru anul imediat următor.

„A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Niciun act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi  interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea Instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, precizează judecătorii constituţionali.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Loading...

Recomandari
Comments
Loading...