ALERTA! Guvernul indatoreaza copii nostri! 1,2 miliarde de dolari imprumutati, pe 30 de ani

0 47

România a ieșit din nou pe piețele externe cu obligațiuni în dolari pe 30 de ani și a împrumutat 1,2 miliarde de dolari printr-o nouă emisiune de titluri, la un randament de 5,2%. La începutul lunii februarie, Guvernul a împrumutat tot de pe piețele externe 2 miliarde de euro și, ulterior în cursul lunii, alte 250 de milioane de euro din piață internă.

Statul s-a mai împrumutat prin titluri în dolari pe 30 de ani și în 2014, când a luat de la investitorii de pe piețele externe 1 miliard de dolari.

Acum, cererea din partea investitorior a fost de 1,8 miliarde de dolari, iar statul a atras 1,2 miliarde de dolari.

Analiștii anticipau că statul va atrage 1 miliard de dolari prin această emisiune pe 30 de ani, care s-a derulat în cursul zilei de joi, dar în final suma atrasă a fost mai  mare, de 1,2 miliarde de dolari.

Aranjorii emisunii au fost Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan și UniCredit.

În cadrul emisiunii de 1,2 miliarde de dolari, Guvernul a oferit posibilitatea investitorilor care dețin obligațiuni în dolari scadente în 2022 să le preschimbe în titluri noi, cu maturitatea în 2048. Astfel, nu este clar în acest moment cât din suma de 1,2 miliarde de dolari reprezintă împrumut nou și cât reprezintă preschimbarea de datorie scadentă în 2022.

Randamentul a fost stabilit la 5,2%, în linie cu ce indică tranzacțiile actuale din piața secundară cu obligațiuni similare emise în 2014, tot pe 30 de ani și tot în dolari. La momentul respectiv, randamentul obținut de stat a fost de 6,23%.

Recomandari