ALERTĂ – Coreea de Nord a lansat trei rachete sâmbătă dimineață

0 20

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu rază scurtă de acţiune, sâmbătă dimineaţă, în Marea Japoniei, confirmând tirul cu „proiectile neidentificate” anunţat cu câteva minute mai devreme de Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit AFP.

Niciuna dintre rachetele lansate de la situl nord-coreean Kittaeryong nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite sau pentru teritoriul american Guam, din Oceanul Pacific, a precizat un purtător de cuvânt al Comandamentului armatei americane din Pacific.

„Prima şi a treia rachetă au explodat aproape instantaneu”, a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că cele trei tiruri s-au întins pe o durată de 30 de minute, informează Agerpres.

Aceste teste au avut loc în pline manevre militare între forţele americane şi sud-coreene, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

Potrivit acestui minister, tirurile au început sâmbătă la ora locală 06.49 (vineri, 21.49 GMT) şi proiectilele au parcurs aproximativ 250 de kilometri.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a fost informat imediat despre aceste tiruri, iar „forţele armate au început o supraveghere strictă a regimului nordist (de la Phenian) pentru a putea răspunde la alte provocări”, a adăugat Ministerul Apărării de la Seul.

Testele cu rachete sau alte proiectile efectuate de regimul de la Phenian, în special rachete balistice intercontinentale, sunt răspunsul tradiţional al Coreii de Nord la manevrele militare anuale ale forţelor sud-coreene şi americane.

În prezent, zeci de mii de soldaţi şi personal militar din cele două ţări iau parte la aceste manevre, în cadrul exerciţiului denumit Ulchi Freedom Guardian. Manevrele, bazate în special pe simulări computerizate, durează două săptămâni şi au început luni.

Cei doi aliaţi prezintă aceste manevre ca defensive, dar în opinia Phenianului ele sunt repetiţia provocatoare a invadării teritoriului său. În fiecare an, Coreea de Nord ameninţă cu represalii militare „nemiloase”.

Recomandari