Alegerile din SUA ar fi fost fraudate cu ajutorul hackerilor rusi. Echipa lui Clinton vrea sa ceara un „audit electoral”

0 61

ai multi analisti politici, dar si congressmeni, se tem ca alegerile prezidentiale din SUA ar fi putut fi fraudate in cateva state-cheie, ceea ce ar fi dus la victoria lui Donald Trump in ciuda faptului ca votul popular a fost in favoarea lui Hillary Clinton. De pilda, in Wisconsin, candidata democrata ar fi primit suspect de putine voturi in comitatele in care s-a votat electronic in comparatie cu cele in care s-a folosit votul traditional.

Analiza statistica arata ca Hillary ar fi fost furata astfel de circa 30.000 de voturi care i se cuveneau. Ceea ce a inclinat balanta in favoarea lui Trump in acest stat, dat fiind ca in Wisconsin diferenta intre candidati a fost de numai 27.000 de sufragii.

1479969468-9292-Nov2016

Alte semne de intrebare s-au ridicat vizavi de rezultatul din Pennsylvania unde Trump a castigat tot “la mustata” (2,91 milioane de voturi fata de 2,84 milioane pentru Clinton). Iar in Michigan, numararea sufragiilor nu s-a terminat inca, dar cifrele provizorii arata ca Trump ar avea un avans de numai 10.000 de voturi. Adunate, voturile electorale din aceste trei state ar intoarce balanta in favoarea lui Hillary Clinton – daca s-ar putea demonstra ca a existat o frauda.

John Podesta, seful de campanie al candidatei democrate, a convocat o conferinta cu mai multi experti independenti si politologi, dar si cu activisti democrati, sustin surse citate de New York Magazine. Printre acestia se numara si seful Centrului pentru Securitate Cibernetica de la Universitatea Michigan, care sustine ca exista dovezi ca votul electronic a fost manipulat in Wisconsin, Michigan si Pennsylvania.

Democratii ar putea cere, pana vineri, o renumarare a voturilor in aceste state, in interiorul partidului existand deja o campanie in acest sens. Principalul obstacol, scrie New York Magazine, vine din partea Casei Albe, presedintele dorindu-si o tranzitie calma. Insa apropiatii lui Hillary Clinton promoveaza pe retelele sociale ideea ca e nevoie ca Departamentul Justitiei sa faca un audit al alegerilor din 2016. “O schimbare de numai 55.000 de voturi date lui Trump in Pennsylvania, Michigan si Wisconsin e singurul lucru de care e nevoie ca sa castigam”, a postat Heba Abedin, sora numarului 2 din echipa lui Hillary Clinton.

1479969467-5896-Nov2016

Cine ar fi comis aceasta frauda? In America se ridica semne de intrebare privind o posibila implicare a hackerilor rusi in aceasta frauda, mai ales ca democratii contesta rezultatul votulului electronic, care ar fi putut fi modificat de un pirat online. Astfel de afirmatii vin chiar si de la o figura marcanta a partidului Republican, senatorul Lindsey Graham, care a cerut o ancheta oficiala privind modul in care rusii ar fi interferat in procesul electoral.

De altfel, inca din septembrie, serviciile americane de informatii au avertizat ca hackerii rusi vor incerca sa provoace probleme la alegeri care sa puna sub semnul intrebarii corectitudinea scrutinului si buna functionare a sistemului de vot american. Desi sistemul electronic de vot nu e conectat la Internet, hackerii ar fi putut, de pilda, sa elimine un procent semnificativ de alegatori de pe liste. Iar inaintea scrutinului, Washington-ul a amenintat concret cu „represalii online” in cazul unei interferente a Kremlinului. Vicepresedintele Joe Biden a declarat ca SUA va pune la punct un raspuns cu „impact maxim” la incercarea Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale prin atacuri cibernetice.

Recomandari