AI RUDE sau PRIETENI in ITALIA? E JALE MARE! Va fi dezastru

Daca cineva ar cauta argumente ca birocratia europeana nu functioneaza in interesul statelor membre si este, de regula, deconectata de la necesitatile „din teren”, e suficient sa arunce cu privirea pana la tarmul Marii Mediterane.

Austeritatea impusa riguros pe axa nord-sud si rigiditatea reglementarilor europene au reusit deopotriva sa creeze o clasa de marginalizati nevazuti ai globalizarii a caror singura arma a ramas votul si sa ingradeasca abilitatea guvernelor si parlamentelor nationale sa exercite politicile economice necesare pentru a-si reseta economiile impotmolite.

Grecia a sucombat si, in pofida votului de protest care i-a adus la putere pe comunisti, este administrata de laBerlin, Bruxelles si Frankfurt. Printr-o combinatie creativa de reduceri de taxe si curatenie prin metode neortodoxe in sistemul bancar, Spania a reusit sa se reinventeze.

Astazi vom vorbi insa despre Italia, aflata in pragul colapsului sistemului financiar subpovara creditelornepreformante, cu o economie are nu mai creste si somajincapatanat. Italia, prima linie a Europei in calea refugiatilor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, ameninta sa dea o noua lovitura ordinii suprastatale europene, la putin timp dupa votul pentru iesirea din UE dat de britanici.

Actiunile bancilor italiene sunt in cadere libera incepand din 24 iunie, cand lumea a aflat ca Marea Britanie a votat sa lase in urma UE. Pana marti, indicele bancar al bursei de la Milano s-a prabusit cu 30% fata de 23 iunie, iar de la inceputul anului afiseaza o pierdere de 57%. Desi nici bancile din restul Europei nu performeaza – scaderi de 22% de la Brexit, respectiv 37% de la inceputul anului pentru principalul indice bursier bancar al zonei euro – situatia din Italia este mult mai sumbra.

Sistemul bancar italian geme sub povara creditelor neperformante, care au ajuns la 20% din PIB. Problematice sunt in principal bancile din esalonul secund si tert, in frunte cu Monte dei Paschi di Siena, a treia mare banca italiana, unde orice pas gresit ar putea declansa un efect de domino in Italia si apoi in intreg bankingul din eurozona.

Criza bancara care fierbe in Italia ar putea conduce la o noua runda de recesiune, iar in cazul aparitie unei crize de tipul celei din Grecia, din 2010, e greu de crezut ca se va mai putea face ceva pentru salvarea monedei euro avand in vedere marimea economiei italiene. Italia are un PIB de peste 1.600 de miliarde de euro, iar datoria publica se ridica la 130% din PIB.

La prima vedere, nu exista nicio legatura intre Brexit si bancile italiene, insa situatia precara a sistemului financiar din Peninsula, stagnarea economica prelungita si absenta unui salvator pregatit si capabil sa intervina pentru stabilizare sunt factori de vulnerabilitate la orice criza de incredere pe pietele financiare internationale, de la Brexit la temuta „aterizare dura” a Chinei.

Astfel, in plina criza declansata de Brexit in Europa, Bruxellesul, Parisul, Roma si Bruxellesul trebuie sa se gandeasca si ce e de facut cu bancile italiene.

„Datoria publica si bancile (din Italia – n.r.) sunt un butoi cu pulbere”, comenteaza pentru Reuters o sursa din FMI. Pierderile sunt rostogolite in contabilitate de la un an la altul si nimeni nu si le asuma; la un moment dat, vor iesi la lumina.

sursa:bzi.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *