Adio, pomeni de la stat! Asistaţii social, ajutaţi să-şi găsească de muncă, nu îmbuibaţi cu bani!

0 15

Mii de romani aşteaptă lună de lună să le intre banii de la stat, fără să ridice un deget, fără ca măcar să fie interesaţi să-şi găsească de muncă. Şi de ce nu ar face asta dacă stând acasă ajung să primească aproape tot atât de mulţi bani ca şi cei care se trezesc şi  se duc în fiecare dimineaţă la serviciu, pe ploaie, pe vânt, pe caniculă, sau care fac ture noapte de noapte, numai pentru a avea ce să le pună pe masă copiilor. 

De ani de zile, milioane de români trăiesc din pomenile de la stat. Din mărinimia sa, statul le dă bani pentru că stau acasă, ca să nu moară de foame, în loc să-i determine să-şi caute de muncă şi să-şi facă singuri un rost. Acele zile fericite sunt însă pe sfârşite.

Legea asistenţei sociale este pe cale de a fi schimbată şi, potrivit spuselor ministrului Muncii, se va concentra asupra resurselor de servicii şi nu pe beneficii.

„Aş vrea să ridicăm agenda referitoare la importanţa asistenţei sociale şi a serviciilor de asistenţă socială la nivel naţional. Cred că avem cu toţii o gândire comună şi sper că serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecţie, nu beneficiile”, a declarat Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi persoanelor Vârstnice, în cadrul primei Comisii de Dialog Social. 

Venit minim de incluziune 

Reprezentanţii federaţiilor sindicale i-au cerut ministrului stoparea „pomenilor”, arătând că este nedrept ca unii să primească 350 de lei fără să facă nimic, în timp ce alţii muncesc pentru un salariu de doar 800 de lei, dar şi că este necesară o uniformizare a reglementărilor pe asistenţă socială. Aceştia s-au angajat ca, până pe 26 septembrie, să vină cu propuneri de modificare a legii privind asistenţa socială, dar şi a reglementărilor referitoare la asistentul maternal profesionist.

În acelaşi spirit, senatorii au votat deja, la începutul acestei săptămâni, reorga-nizarea completă a ajutoarelor sociale. Regulile referitoare la acordarea veni-tului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei ar putea fi schim-bate de la 1 aprilie 2018, conform unui proiect de act normativ. Autorităţile vor să reunească aceste trei ajutoare într-unul singur: venitul minim de in-cluziune.

Alocaţiile copiilor nu se calculează ca venit 

Acesta va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate pentru acoperirea nevoilor minime de trai. Vor putea beneficia de acest ajutor de incluziune familiile şi persoanele singure care au venituri lunare de maximum 600 de lei.

Pentru stabilirea veniturilor, se vor lua în calcul toate veniturile impozabile şi neimpozabile pe care le-a obţinut persoana singură sau fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării ajutorului minim de incluziune. Totuşi, nu vor fi luate în calcul sume precum alocaţiile copiilor, bursele sau banii câştigaţi ca zilier.

Recomandari