Adevărul despre conturile ascunse ale lui Ceaușescu

0 45

Acum 26 de ani, în ceea ce a fost numit ”procesul Ceaușeștilor”, foștii dictatori au fost acuzați că au ascuns în străinătate 1 miliard de dolari, apoi 400 de milioane de dolari. Nebunia conturilor lui Ceaușescu a continuat mult după 1990 și nu s-a liniștit nici în 2016.

Periodic, povestea banilor lui Ceaușescu, care ar fi ajuns în alte buzunare, a revenit. A revenit în minți înfierbântate care-și doreau răzbunare politică, a revenit în pixul unor jurnaliști cărora le place să scrie povești fără bază reală.

Totul a pornit de la întrebarea legată de bani care a fost adresată la proces cuplului Nicolae și Elena Ceușescu. Iată ce au răspuns cei doi.
O comisie parlamentară cerută de profesorul Dan Voiculescu a concluzionat că nu au existat bani. A existat, de asemenea, o echipă de canadieni care a căutat în anii ’90 banii Ceaușeștilor, dar lucrurile au rămas în aer.

Mărturii inedite legate de acest subiect au fost făcute, sâmbătă seară, în emisiunea ”Q&A cu Alessandra Stoicescu”, de fostul guvernator BNR Florea Dumitrescu, dar și de avocatul Sergiu Andon.

Așa-zișii bani ai lui Ceaușescu nu erau banii lui, ci aparțineau intreprinderilor de comerț exterior, a spus Florea Dumitrescu la Q&A.

„Ceaușescu scotea un decret pe care îl semna el, avizat de juriștii de pe vremea aia și de bancă, și banii de acolo îi folosea în anumite operațiuni. Din banii aceștia patronați de el la aceste întreprinderi s-au folosit o parte și la plata anticipată a datoriei externe”, a spus fostul guvernator BNR.

Potrivit avocatului Sergiu Andon, la procesul cuplului Ceaușescu, procurorii nu aveau cum să știe dacă existau sau nu bani ascunși în străinătate, însă acelea erau vremuri în care manipularea de orice fel reușea ușor să facă valuri.

Legat de conturi, Sergiu Andon afirmă că are trei surse care fac lumină în acest caz:

În decembrie 2007, după cum consemna Hotnews, o comisie parlamentară scotocea după dolarii lui Ceauşescu.

”SRI şi SIE au transmis comisiei parlamentare care anchetează „conturile lui Ceauşescu” că nu deţin documente referitoare la circuitul valutar din România înainte de 1989, a declarat pentru HotNews.ro şeful comisiei, senatorul Sabin Cutaş.(…) Comisia a audiat zece foşti angajaţi din ICE Dunărea, firma de comerţ exterior a Securităţii, şi Banca Română de Comerţ Exterior, care susţin că Nicolae Ceauşescu nu a avut un cont special, spune Cutaş. De asemenea, parlamentarii nu au obţinut date care să arate că, după 1989, ar fi fost deturnaţi bani. „Cele două miliarde de dolari înregistrate pe plus la ICE Dunarea în decembrie 1989 au fost utilizate din 1990 de noul Guvern”, a declarat senatorul. Întreprinderea realiza venituri din comisioane şi intermedieri în operaţiunile de import-export ale firmelor româneşti. Surse din comisia ICE Dunărea ne-au declarat că au fost audiaţi douăzeci de foşti angajaţi ai BRCE, ICE Dunărea şi ofiţeri de Securitate din alte unităţi. Concluzia preliminară este că nu au fost bani deturnaţi, iar contractele externe ale firmei Securităţii au fost preluate, după 1989, de noul Guvern, afirmă sursele citate.(…) Investigaţiile au fost cerute de liderul PC Dan Voiculescu, acuzat încă de la începutul anilor 90 de implicare în deturnarea fondurilor, informaţii pe care le-a negat. Suspiciunile veneau din faptul că Dan Voiculescu a lucrat înainte de ’89 ca director la Crescent, firmă care făcea afaceri cu ICE Dunărea”, relata hotnews.ro.

Alessandra Stoicescu a prezentat la Q&A un raport public privind creanțele României la 30 iunie 2015 provenite din export și alte acțiuni externe înainte de 31 decembrie 1989.

Recomandari