Adevarata lovitura data de Tudose: PSD a pierdut majoritatea in Camera si Dragnea poate fi dat jos!

0 54

Partidele de guvernământ PSD și ALDE nu mai au, singure, majoritate în Camera Deputaților, după plecarea din formațiunea social-democrată a fostului premier Mihai Tudose, deputat de Brăila.

Majoritatea în Camera Deputaților este de 165 de voturi, iar PSD și ALDE mai dețin împreună, în acest moment, 164 de deputați, potrivit calculelor.

Noua sesiune parlamentară urmează să înceapă săptămâna viitoare, cel mai important proiect aflat pe agenda fiind bugetul de stat pe anul 2019.

În același timp, PSD și ALDE își pot asigura în continuare numărul necesar de voturi prin negocieri cu minoritățile naționale și cu UDMR, dar și prin racolarea unor deputați din alte partide.

PSD și ALDE au mai trecut printr-un episod similar în decembrie 2018, când patru deputați din arcul guvernamental au demisionat din partid și PSD-ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Coaliția a convins în 24 de ore doi deputați să revină în PSD.

Pe de altă parte, la Senat, PSD și ALDE au o majoritate confortabilă: dețin împreună 81 de voturi, majoritatea în camera superioară a Parlamentului fiind de 69 de senatori.

În total, coaliția de guvernare are la nivelul ambelor camere ale Parlamentului 12 voturi în plus peste numărul minim de voturi necesar menținerii în funcție a Guvernului în cazul depunerii unei moțiuni de cenzură.

De asemenea, în coaliție s-a avansat scenariul unei eventuale restructurări a Guvernului, ceea ce înseamnă un vot de încredere în Parlament.

Recomandari