A descoperit o comoară în timp ce-și săpa un șanț în curte. Ca-ti bani va primi bihoreanul

0 54

Un localnic din satul Groși, comuna Aușeu din județul Bihor, a găsit o comoară în timp ce săpa un șant în propria curte, relatează publicația locală alesdonline.ro.

Ilea Nicu din Groși, un sat cu doar 940 de locuitori, a descoperit în jur de 400-500 de monede de argint medievale de tip Groș chiar în curtea casei sale.

Bărbatul a dus monedele găsite la primăria din comună, iar autorităţile locale le vor preda Muzeului Ţării Crișurilor din Oradea.

Deoarece a predat monedele, Ilea Nicu va primi din partea statului o sumă de bani egală cu 30% din valoarea comorii.

Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, republicată în 2008, prevede că persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător comori sau alte bunuri arheologice sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Autorii descoperirilor întâmplătoare care au predat bunurile găsite au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei. În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Valoarea bunurilor se stabilește de experții acreditați ai serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii și Cultelor sau, după caz, de alți experți acreditați.

„Recompensele și bonificația vor fi suportate din bugetul ordonatorului principal de credite sau din bugetele locale, în funcție de subordonarea instituțiilor culturale în administrarea cărora vor fi transmise bunurile descoperite și vor fi plătite în cel mult 18 luni de la data predării bunului. În cazul în care autorul descoperirii nu primește recompensa în termenul stabilit, acesta se poate adresa instanței judecătorești competente printr-o acțiune scutită de taxa judiciară de timbru”, mai prevede legea.

Foto: alesdonline.ro
Foto: alesdonline.ro
Recomandari