Afirmație-șoc a unui fermier din România: ”Aștept austriacul și germanul să cumpere și să ridice valoarea și la 10.000 euro/ha”

0 39

Unul dintre cei mai cunoscuți ”străini” care își dezvoltă de mai bine de 20 de ani afacerile în agricultura din România lansează o altă teorie la afirmațiile conform cărora românii își vând terenurile. Astfel, grecul Jean Valvis este de părere că dacă nu ar fi fost să vină cei din afară să cumpere, suprafețele agricole din România ar fi rămas la un preț mic, deci neapreciate.

 

Acesta spune că această concurență la nivel european nu aduce decât lucruri bune fermierilor întrucât crește prețul terenurilor.

Aș vrea să fac o constatare și anume că problema nu este străinul care cumpără terenul sau banca, care este un element sistemic al societății noastre, deci degeaba vorbim împotriva lor pentru că, vrem-nu vrem, unde sunt acestea acolo trăiește și lumea bine. Nu știu o țară în care băncile să nu fie sănătoase iar populația să fie fericită. Eu vreau să fiu pragmatic. Agricultura a fost 14 la sută din PIB acum 10 -12 ani, iar acum a coborât la 4 la sută. Simplul calcul de la 12 la 4 arată că trendul agriculturii lasă de dorit. Noi nu identificăm unde este problema. Eu mă bucur că vin italienii la Timișoara și cumpără cu 7000 de euro hectarul pentru că dacă nu veneau prețul pământului ar fi în continuă scădere. Dacă străinii cu cumpărau terenurile ajungeau și la 2000 de euro pe hectar. Eu aștept austriacul și germanul ca să cumpere și să ridice valoarea și la 10.000 de euro pe hectar. Trebuie să se înțeleagă că această concurență este în beneficiarul proprietarilor și masiv aceștia (proprietarii – n.r) sunt din România. Aud frecvent, de ce să vină un străin să cumpere un teren? Pentru că trăim în Europa, nu în Coreea. Pentru mine România este europeană, țară ce beneficiază de subvenții și fonduri structurale. Nu cred că își au loc discursurile naționale, împotriva băncilor sau a străinilor. Nu! Suntem toți parte structurală a Europei”,

a arătat cunoscutul om de afaceri la un eveniment pe teme agricole desfășurat astăzi la București și organizat de Businessmark.

Recomandari