250 de eroi români secerați, mișelește, de către germani și unguri. Comuniștii le-au scos osemintele și au turnat…șosea peste ele!!!

0 20

În noaptea de 10 octombrie 1916, 250 de soldați români, rămași fără muniție, deci fără apărare, sunt uciși, mișelește, cu rafale de mitralieră, de către trupele germano-ungare, în gara brașoveană de la Bartolomeu. Totul a fost pus pe seama Primului Război Mondial. În 1972, comuniștii scot osemintele și le aruncă pe câmp. După, toarnă peste ele șoseaua ce leagă orașul de la poalale Tâmpei de Codlea

La 48 de ore de la intrarea României în Primul Război Mondial, în vara lui 1916, trupele noastre cuceresc Brașovul. Ghiță Băiulescu este uns întâiul primar român din istoria orașului. Trupele germano-ungare nu stau, însă, pe loc. Armata română, slab instruită, nu poate face față și, pe 7-8 octombrie, se dă bătălia Brașovului, o luptă uriașă. O companie și jumătate din Regimentul 45, Vlașca, ține pe loc un efectiv mult mai numeros. Crezând că au în față un inamic bine pregătit, germanii alimentează trupele. În noaptea de 10 octombrie 1916, căpitanul Sava Cristescu, cu aproximativ 250 de oameni, ajung pe aliniamentul căii ferate din Gara Bartolomeu. Nu mai au muniție, nici măcar un singur cartuș.

Pare greu de crezut dar, pe fundal, se pot distinge mame care și-au dus copii să vadă masacrul din Gara Bartolomeu…

Nemții află asta. Montează două mitraliere în depozitul de mașini. De cealaltă parte, prind ca într-o menghină trupele noastre cu soldați cu grenade de mână. Ai noștri se trezesc, în creierii nopții, prinși într-un adevărat masacru. Mulți români cad în primele momente. Cei rămași în viață încearcă să se retragă spre oraș, dar, în van, pentru că acolo sunt întâmpinați cu grenade. 250 de eroi mor în câteva minute, fără a avea posibilitatea să se apere. Toți sunt uciși în mod barbar, fie din spate, fie din flanc. ”Gazeta Transilvaniei” nota, în 1921, citând un martor care a fotografiat câmpul de luptă pe 11 octombie, că ”La soldații căzuți în linia de trăgători nu s-a mai găsit niciun cartuș. Dovadă că în lupta de două zile trăseseră tot!”

”O nouă mișelie a Germanilor, căci după legile răsboiului trebuia să-i facă prisonieri”

Așa spun martorii, așa notează cei prezenți. Dar totul e pus pe seama Primului Război Mondial. E conflagrație? E! De dimineață, priveliște macabră. ”În primele ore de după, românii stăteau culcați într-un câmp de cartofi, lângă terasament. Om, lângă om, cu expresia celei mai grozave spaime pe fețele lor galbene ca ceara și cu mâinile întinse”, scrie un corespondent de război german. Legenda spune că pe tabachera unui ostaș român s-au găsit scrise vorbele: ”Călătorule, du-te și spune spartanilor că am muirt aici, precum ordonase legile lor”, referire la cei 300 de eroi de la Termopile. Șocante sunt și imaginile din zilele următoare: mame cu copii de mână vin să asiste, ca la o expoziție, la terifiantele scene în care românii sunt aruncați într-o groapă comună.

În toamna lui 1920, după terminarea războiului, societatea ”Mormintele Eroilor” a trimis un reprezentant la Brașov, pe căpitanul Ioan Iorga, pentru a se ocupa de memoria celor căzuți. S-a organizat un cimitir de-alungul căii ferate, într-un spațiu strâmt, de numai trei metri, dar lung de două sute. La căpătâiul celor decedați s-a înălțat o troiță, pe care au fost trecute vrobele Reginei Maria: ”Nu trebuie să-i plângem pe eroi, ci să-i lăudăm în cântece pentru ca slava numelui lor să treacă în legende”.

Trec și anii.

Ajungem în 1972. Comuniștii vor să modifice traseele căii ferate. Oficial, osemintele sunt mutate în Cimitirul Militar din Șprenghi. În realitate, rămân să zacă la marginea șantierului, până când sunt îngropate sub betonul șoselei ce avea să lege Brașovul de Codlea! Piatra funerară a căpitanului Sava Cristescu se află, acum, umbrită de o statuie uriașă a uni soldat sovietic. După 2000, pe locul unde se aflau 18 morminte, a apărut un sens giratoriu…

Sursa: rumaniamilitary.ro

Recomandari