20.000 de oameni în stradă, la Praga. Cehii cer demisia premierului

0 51

Ample proteste la Praga faţă de şeful guvernului Cehiei, Andrej Babiš. Oamenii îi cer demisia, după ce premierul miliardar este vizat într-un dosar de deturnare de fonduri europene. În jur de 20.000 de cehi au ieşit în stradă. „La închisoare cu ei”, scria pe pancartele protestatarilor, care sunt nemulțumiți și de președintele pro-rus Miloš Zeman.

Mii de cehi i-au cerut demisia premierului Andrej Babis la o manifestaţie prin care au marcat ”Revoluţia de catifea”, ce a grăbit căderea regimului comunist cehoslovac în 1989, relatează AFP.

Manifestanţi s-au adunat în faţa Castelului Praga, sediul preşedinţiei cehe, sâmbătă după-amiaza, şi au mărşăluit până la Piaţa Oraşului Vechi. Ei au cerut atât demisia lui Babis, cât şi a preşedinteluiMilos Zeman, aliatul premierului.

Andrej Babis este acuzat că încearcă să obstrucţioneze o anchetă în care este inculpat de fraudarea fondurilor europene, la o fermă trecută pe numele unor membri ai familiei sale, între care fiul său, Andrej Babis Jr.. El respinge aceste acuzaţii, scrie News.ro.

Fiul premierului a declarat săptămâna aceasta pentru site-ul de ştiri Seznam Zpravy că a fost reţinut în Crimeea împotriva voinţei sale şi nu a putut să fie interogat în acest caz. Babis a declarat că fiul său, care locuieşte în Elveţia, s-a dus în Crimeea.

Partide din opoziţie vor ca o moţiune de cenzură să fie supusă la vot la 23 noiembrie, iar un partid din coaliţia guvernamentală vrea să iasă de la putere.

Recomandari