2.000 de copaci vor fi sacrificaţi pentru buletinele de vot la alegerile parlamentare 2016

0 21

Prefecturile din 36 de judeţe au cerut 946,1 tone de hârtie pentru imprimarea buletinelor de vot care vor decide componenţa Parlamentului, anul acesta. Pentru a obţine atâta amar de hârtie, trebuie doborâtă o pădure de 2.000 de copaci!

1477473793-1475-IMG-0653-620x404

Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Ședința a avut loc în sistem videoconferință cu prefecții și ceilalți membri ai Comisiilor Tehnice Județene.

S-au stabilit măsurile de surpaveghere audio-video

Cu această ocazie au fost prezentate modificările aduse Hotărârii Guvernului privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor prin introducerea unor prevederi referitoare la securizarea ștampilelor cu mențiunea VOTAT după încheierea votării și supravegherea audio-video a procesului de numărare a voturilor.

În plus, au fost aprobate Planul general de măsuri privind menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării alegerilor și Ghidul cu principalele dispoziții normative aplicabile procesului electoral.

 Un copac matur nu produce mai mult de doi metri cubi de lemn

Din punctul de vedere al măsurilor organizatorice, procedurile de achiziționare a serviciilor de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare sunt în diverse stadii de derulare, instituțiile prefectului din 36 de județe și municipiul București solicitând deja Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale hârtia necesară tipăririi buletinelor de vot, respectiv o cantitate de 946,1 tone.

O tonă de hârtie se fabrică din trei tone de lemn, adică 4,2 metri cubi de lemn pentru o tonă de hârtie, dacă vorbim de fag. Dintr-un fag matur se poate obţine maximum 2 metri cubi de lemn. Deci, din doi fagi se produce o tonă de hârtie, iar pentru 1.000 de tone va fi nevoie de… 2.000 de fagi.

Recomandari