100.000 de militari ruși mobilizați. Miscari de trupe la granita Ucrainei. Poroşenko: „Exerciţiul militar Zapad ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei”

0 22

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a afirmat, joi, că speră ca Ucraina să finalizeze negocierile cu aliaţii occidentali pentru a primi armament militar defensiv, adăugând că exerciţiul militar Zapad ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei, informează site-ul agenţiei Reuters, citată de Mediafax. Temeri similare au exprimat însă și mai multe state NATO, care estimează că Rusia va mobiliza zilele următoare în jur de 100.000 de militari.

Poroşenko s-a declarat îngrijorat de exerciţiul militar ruso-belarus ce va avea loc în această lună, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor grupe de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

”Sper că vom completa cu succes negocierile cu partenerii noştri occidentali în privinţa furnizării de armament defensiv către Ucraina”, a adăugat liderul de la Kiev.

Recent, mai multe state membre NATO şi-au exprimat temerile faţă de acest exerciţiu militar, argumentând că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experţi estimează că la exerciţii ar putea participa 100.000 de militari, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparenţă.

Rusia şi Belarusul organizează Exerciţiul militar „Zapad 2017” în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter „defensiv”, urmând să participe doar 13.000 de militari.

Recomandari