Un vultur bărbos a fost fotografiat în România, din nou, după 83 de ani

178

La începutul lunii iulie, Societatea Ornitologică Română a anunțat că, după 83 de ani, un zăgan (vultur bărbos) a zburat deasupra României. Zăganul este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit în țara noastră, însă a dispărut începând cu 1933.Biologii SOR au reușit să și fotografieze vulturul.

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au format echipa care a verificat în ce stare se află vulturul. Pe baza datelor transmise de emițătorului GPS pe care îl are asupra sa vulturul, cei doi au reușit să se apropie de zona sa.

Apoi au inspectat zona. Au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi și ulii șoricari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn că și vulturul se hrănise – zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele, au de regulă nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei. A urmat un apel telefonic către coordonatorul elveţian al programului, informându-l că nu sunt motive de îngrijorare, vulturul nu are probleme de sănătate.

Pasărea care se află acum pe teritoriul României se numește Adonis și este una dintre păsările care era menită să contribuie la refacerea populației de zăgani din Franța.

În cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT – pasărea a fost eliberată în Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a rămas acolo. A plecat din Franța și a hoinărit prin mai multe țări. Traseul ei este urmărit cu ajutorul unui emițător satelitar și a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina și acum România.

În România, ultima semnalare documentată a zăganului datează din secolul trecut, adică din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii zăgani care mai cuibărea în România, în Carpații Meridionali, potrivit Societății Ornitologice Române.

Zăganul, cunoscut și ca vulturul bărbos, este o pasăre de pradă diurnă care trăiește în zonele muntoase, în special la altitudini cuprinse între 500 și 4.000 de metri. Are o lungime a corpului între 105 și 125 de centimetri și o greutate între 4.500 și 7.800 de grame.

„Este o pasăre maiestuoasă, cu un penaj ce îmbină portocaliul ruginiu cu negrul, într-o combinație inegalabilă. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult după cinci ani. Păsările tinere au o culoare închisă. Se hrănește la fel ca majoritatea vulturilor, cu hoituri, însă, ca particularitate, se hrăneste în proporție mare cu măduva oaselor acestora. Aruncă oasele de la înălțime pe stânci, pentru a le sparge, apoi le înghite”, mai precizează specialiștii Societății Ornitologice.

Traseul lui Adonis poate fi urmărit AICI

unnamed (2)