Ţara unde NU e stare de alertă, deşi sunt minus 35 de grade, iar zăpada are un metru!

3715

În Finlanda, iarna începe la mijlocul lunii octombrie în Laponia şi în noiembrie în restul ţării. Iarna este cel mai lung sezon, durând 200 de zile în Laponia şi 100 în restul ţării. Cea mai scurtă zi are 6 ore!

În această perioadă, ninge aproape neîncetat, iar zăpada atinge în unele zone până la 90 de centimetri înălţime. Cea mai rece iarnă începe la finalul lunii ianuarie, iar temperaturile se situează între minus 35 şi minus 45 de grade Celsius în Laponia!

În Helsinki, cea mai friguroasă iarnă a fost în 1987, când s-a înregistrat o temperatură de minus 34,3 grade Celsius. Iar cea mai scăzută temperatură din istoria Finlandei a avut loc în 1999, când au fost minus 51,5 grade Celsius. 

Chiar şi în aceste condiţii, Guvernul finlandez nu decretează stare de urgenţă când ninge mai puternic sau viscoleşte. Copiii se duc la şcoală, chiar şi când zăpada are aproape un metru, iar trenurile şi tramvaiele nu întârzie pentru că statul a achiziţionat utilaje performante, dar şi trenuri sau tramvaie de ultimă generaţie!

Sursa foto: 4rail.net